Kisgyerek

Gyerekbarát bölcsődék

Anyukád mesélte: reggel bevitt a bölcsibe, levetkőztetett és pucéran átadott a dadusnak. Onan kezdve már az intézmény munkadarabja voltál. Hát, ez elég rémes. Ma már teljesen más a helyzet!
2011. Augusztus 04.

A bölcsi is lehet jó móka, ha türelmes

a beszoktatás, és rátermettek a gondozók!A gyerekek nagy különbséget mutatnak abban, hogy mikor igénylik a kortársakkal való hosszabb idejű együttlétet. A valódi együttes játék csak három, négy éves kor körül kezdődik. Ha bölcsiseket, vagy kiscsoportos óvodásokat figyelünk meg, többnyire egymás mellett tevékenykedő, legfeljebb egymást utánzó gyerekeket látunk. Nincs szükségük a többi gyerek együttműködésére. Ebben a korban még sokkal fontosabb az otthon nyújtotta biztonság és az anya közelsége: szó sincs arról, hogy az apróság saját igénye lenne, hogy bölcsődébe járjon. A bölcsőde valójában a család gördülékeny működését szolgálja, és ez sem elhanyagolható érdem – ha valóban szükség van rá, nyugodt szívvel beírathatjuk a picit.

Így működik

A mai bölcsik már nagyon barátságosak, nyitottak az egyéni igények kiszolgálására, a gondozók rendszeresen tartják a kapcsolatot a szülőkkel. A bölcsődei csoportok kislétszámúak: egy szobában tíz apróság kap helyet. Napirendjük egyszerű, és jól követhető, ez biztonságot ad a kicsiknek. Nincsenek foglalkozások, az étkezéseken és a délutáni alváson kívül szabad játék folyik a szobában vagy a kertben. A gondozónők sokat mesélnek, énekelnek, egy-egy gyereket ölbe véve. Ha fölmerül a kérdés, hogy egy két és fél éves gyereket óvodai minicsoportba vagy bölcsibe írasson-e édesanyja, általában mindenki jobban jár, ha a bölcsit választják, hiszen az ilyen korú gyerek alapvető szükséglete a személyes törődés, a nyugalom és a kevés követelmény. A három hetes beszoktatás többnyire elég időt ad szülőnek és gyereknek arra, hogy megbarátkozzanak az új helyzettel. Ez alatt az idő alatt a szülő is bölcsődébe jár, a gondozónő figyeli, hogyan foglalkozik a kicsivel, kérdezgeti az otthoni szokásokról, a gyerek és az anya különleges igényeiről. Néhány nap múlva, amikor a pici már szemmel láthatóan jól érzi magát a csoportszoában, az anya kimegy az előtérbe egy órára, majd egyre többet van távol. Természetesen szólnak az apróságnak, hogy anya elmegy, és biztosítják róla, hogy nemsokára visszajön. A gyerek viselkedésétől függően növelik a távollét idejét. Egyszer eljön a nap, amikor anya már reggelitől ebédig távol van, majd az ebéd, és végül – ha a család ezt is igényli – a délutáni alvás is a bölcsiben történik. A gondozók természetesen tudják, hogy a gyerek ebben a korban még az anyja mellet van a legjobb helyen. Ezért, és nem lustaságból kérik, hogy, ha lehetséges, ne hajnalban hozzák, és késő délután vigyék haza az apróságot. A bölcsis évek végére többnyire összekovácsolódik a társaság, az óvoda is könnyebben kezdődik, ha bölcsődei „barátokkal” kerül egy csoportba a kicsi.

Olvasd el pszichológusunk válaszát: el kell-e választani a szoptatott babát bölcsi előtt?

Forrás: Kismama magazin