Kisgyerek

Gyakoribbak a gyomor-bélrendszeri panaszok autizmus esetén

Az autizmus spektrum zavar gyakran egyéb problémákkal is társul, úgy mint alvászavar, érzékszervi érzékenység. Úgy tűnik, gyomor-bélrendszeri panasz is jelentkezhet kísérő tünetként.
2020. Október 06.
Az autizmus és a gyomor-bélrendszeri panaszok kapcsolata (fotó: Getty Images)

Az autizmus gyakran jár együtt egyéb, például fejlődési- és viselkedési problémákkal, alvászavarral.

Az Autism Research nemrégiben megjelent tanulmányából az derül ki, hogy az autizmus és a gyomor-bélrendszeri (gasztrointesztinális, GI) tünetek kapcsolatba hozhatók egymással.

Dr. Bibiana Restrepo, a kaliforniai Davis Orvostudományi Kar kutatója, és munkatársai kisgyerekeket, 2-3,5 éveseknél tanulmányozták a gyomor-bélrendszeri tünetek (hasmenés, hányás, székrekedés) és a fejlődési-, adaptív- és viselkedési működés összefüggését

Az első csoport 255 autista gyermekből (71 lány és 184 fiú) állt, míg a kontroll csoport 129 nem autista gyermekből (54 lány és 75 fiú) állt.

A kutatók azt találták, hogy az autista gyerekek gyakrabban számoltak be gyomor-bélrendszeri panaszokról, mint a nem autista gyermekek (47,8 illetve 17,8 százalék). Ezen kívül az autista gyermekek 30,6 százalékánál számos gyomor-bélrendszeri tünet jelentkezett, míg a kontroll csoportban csak a gyermekek 5,4%-ánál fordult elő több tünet.

A kutatók nem találtak szignifikáns különbséget a nemek között a tünetek előfordulásában egyik vizsgálati csoportban sem. A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál, akik több gyomor-bélrendszeri tünetről számoltak be, nagyobb arányban fordult elő alvászavar, lidércnyomás, alvási probléma, szomatikus panasz, önkárosító viselkedés.

“Eredményeink arra utalnak, hogy a szomatikus panaszok, a viselkedési- és az alvási problémák jelenlétét kiválthatják vagy súlyosbíthatják az egyidejűleg fennálló orvosi problémák, például a gyomor-bélrendszeri panaszok”- írják a szerzők.

(via medicalxpress.com)