Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Genetikai okokból rajonganak a fiúk a vonatokért

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 13.

Forrás: Index.hu

Nem a társadalmi konvenciók és nem is kulturális okai vannak annak, hogy a kisfiúk 3-4 éves korukban rajonganak a vonatokért, a lányok pedig a kiskonyháért, hanem a genetika áll a háttérben.

Genetikai oka vannak annak, hogy a fiúk rajonganak a vonatokért
Már egészen kicsi fiúknál is jól megfigyelhető a vonzalom a vonatok, járművek felé. Ez a nemi különbség a majmoknál is megjelenik - írja az Index.
De mi vonzza a fiúkat a kukásautókban, vonatokban? Elsőre sokan úgy gondolják, hogy ezek a korszellemnek, netán társadalmi elvárásoknak, neveltetésnek köszönhetők: előbb mutogatunk teherautókat a fiúknak, mint a lányoknak és nyilván ilyen ajándékokat is kapnak a fiúk. A lányoknál ugyanez a helyzet: kis konyhai felszereléseket, rózsaszín babákat kapnak és ezt is mutogatjuk nekik, ezzel találkoznak a kortárscsoportban. Ez igaz is, a kortárs gyerekkori környezet alapvető hatást gyakorol az érdeklődésre, de egy dolgot akkor nem vettünk számításba: a majmoknál is pontosan így van.
Több majomfajnál is megnézték, hogy ha melyik játékot választják a babát vagy a kisautót és pontosan ugyanaz lett az eredmény: a majomfiúk vonatoztak, a majomlányok babáztak. A genetikai, biológiai hátterű különbségeket valószínűsíti az is, hogy a nemi különbségek már 3 hónaposnál fiatalabb babák esetében is kimutathatók: a tárgyakra való nézés időtartamából lehet következtetni az érdeklődésre. A kutatások azt is kimutatták, hogy minél magasabb volt a tesztoszteronszint, annál inkább a fiúsnak vélt játékokat választották.
Nem tudni biztosan miért is van ez így. Az a feltételezés, hogy azért érdeklődnek az eltérő játékok iránt a gyerekek, mert ezek olyan képességeiket fejleszthetik, amelyek fontosabbak voltak a nemük egykori feladatai szempontjából. Persze sok ezer éve még nem voltak vonatok vagy dömperek, de a feltételezés szerint a lányok olyan játékokkal szeretnek játszani, amelyek a társas viselkedés képességeit erősítik, a fiúk pedig olyanokkal, amelyek a térbeli tájékozódást, a fizikai világról alkotott ismereteiket fejlesztik. Persze nagy általánosságban igaz ez, számtalan kivétel van.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hogyan őrizhetik meg a kismamák a bőr szépségét a várandósság alatt és után? (X)

A várandósság alatt gyakran előfordul, hogy a kötőszövet túlságosan megnyúlik (különösen a has, mellkas és a csípő tájékán), amely terhességi csíkok formájában láthatóvá válik.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék