Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gabonapehely? Tejpép? Tejbedara? Cereália?

Szerző: Babaszoba.hu

2002. november 22. | Frissítve: 2016. március 17.

Forrás: Anyák Lapja

Ha megállunk egy élelmiszerbolt bébiétel-részlegénél, nehéz eligazodni a zavarba ejtően nagy választék között. A dobozok feliratai sem könnyítik meg döntésünket a különböző elnevezéseket olvasva: tejbedarapép, tejpép, grízpép, cereália, gabonapehely.

Csak a legrutinosabb mamák tudják eldönteni, hogy itt 5 különböző ételről van szó vagy csak egy étel más-más megnevezésben. A cereália egy gyűjtőfogalom, mely magába foglalja a felsoroltakat. Közös jellemzőjük, hogy a belőlük készült étel teljes értékű gabonát és a baba igényeinek megfelelő babatejet tartalmaz.

A magyar ember "élet"-nek nevezte a gabonáját, hiszen a gabonaszem jelentette a megújulást, az élet folytatását. A gabonaszemben minden tápanyag megvan az utód növénnyé fejlődéséhez, akárcsak az anyatejben a csecsemőnek. A teljes gabonaszem ízletes, tápláló, telis-tele van természetes rosttal, jó forrása a fehérjéknek, szénhidrátoknak és ásványi anyagoknak.

Gabonafélék (cereáliák) a következők: búza, rizs, köles, kukorica, árpa, zab és rozs.
Szeretnénk gyermekünket - legalább amíg hallgat ránk - egészségesen és változatosan etetni, például cereáliával. Ezzel kapcsolatban azonban sok a tévhit:
 • Hároméves korig tejpép nem adható.
 • A gabonafélék puffasztanak.
 • A tejbedara nagyon hizlal.
 • Ha sokat adunk belőle, a babánál hiánybetegségek alakulnak ki.
 • Mikor teszünk hát jót, ha adjuk vagy ha nem?

  Az első félreértést a tejpép elnevezés adja. A gyermekorvosok szerint hároméves korig ne adjunk tehéntejet a babának. A tehéntej fehérje- és ásványianyag-tartalma túl magas, vas- és vitamintartalma túl alacsony. A kisbaba emésztő- és kiválasztórendszere még éretlen és nem tudja úgy feldolgozni a tápanyagokat, mint a felnőtteké. Mi a helyzet a tejpépekkel? Ne ijedjünk meg az elnevezéstől!

  A tejpépek ugyanúgy, mint a tápszerek, tejalapúak, azonban a tehéntej alkotórészeit a kisbaba igényei szerint módosították. A tejpép és a tejbedara elkészítésekor a granulátumhoz csak felforralt és 50 C°-ra lehűtött vizet kell adni.

  Ha gyermekgríz vagy gabonapehely feliratú cereáliával találkozunk, az étel elkészítéséhez tápszert vagy babatejet használjunk. Természetesen, ha a háromévesnél idősebb testvér is megkívánja a pépet, akkor bátran adjuk tehéntejjel! Ha a csecsemő speciális tápszert fogyaszt, pl.: hipoallergént (HA), szójaalapút stb., akkor neki is ezt a típust vásároljuk és a tápszerével készítsük el a pépet. Így őket sem kell megfosztani a cereáliák jótékony hatásától, és változatosabbá tehetjük az étrendjüket.

  Adj neki fincsi tejbepapit, imádni fogja!

  A klasszikus tejbegríz talán azért örvendett olyan nagy népszerűségnek, mert hosszan tartó, laktató hatása volt. Ezt a tulajdonságot a tejpépek is megőrizték.

  Miért laktatóak, de nem hizlalóak a cereáliák?

  A felsorolt pépek rostdúsak, melynek számtalan előnye van. A rostok vízmegkötő képességük miatt laktató hatásúak. A vízben nem oldódó rostok csökkentik a székrekedésre való hajlamot, lágyabbá teszik a székletet, és ezzel megkönnyítik a babák életét. Az oldható rostok lassan bomlanak le, ezzel egyenletes vércukorszintet biztosítanak, így a baba nem lesz idő előtt éhes.

  Ne feledjük!
  A megfelelő étel segít a fejlődésben és az egészség megőrzésében.
  Az elfogyasztott rostok nemcsak a babának jelentenek táplálékot, hanem a vastagbélben élő, az immunrendszernek fontos baktériumoknak is. 20 évvel ezelőtt azok a babák, akik tejbedarán éltek, kövérek és sápadtak voltak. A teljes őrlésű gabonákat és babatejet fogyasztó babák azonban elegendő vitaminhoz és vashoz jutnak a vérképzéshez.

  Ezek is érdekelhetnek:
 • Adj tejbepapit
 • Szoptatás után tápláljuk egészségesen!
 • Gabonás babaétkek
 • Falatnyi tanácsok - mit, mikor, hogy adjunk a babának?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

  Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék