Gabonapehely? Tejpép? Tejbedara? Cereália?
Ha megállunk egy élelmiszerbolt bébiétel-részlegénél, nehéz eligazodni a zavarba ejtően nagy választék között. A dobozok feliratai sem könnyítik meg döntésünket a különböző elnevezéseket olvasva: tejbedarapép, tejpép, grízpép, cereália, gabonapehely.

A magyar ember "élet"-nek nevezte a gabonáját, hiszen a gabonaszem jelentette a megújulást, az élet folytatását. A gabonaszemben minden tápanyag megvan az utód növénnyé fejlődéséhez, akárcsak az anyatejben a csecsemőnek. A teljes gabonaszem ízletes, tápláló, telis-tele van természetes rosttal, jó forrása a fehérjéknek, szénhidrátoknak és ásványi anyagoknak.
Gabonafélék (cereáliák) a következők: búza, rizs, köles, kukorica, árpa, zab és rozs.
Mikor teszünk hát jót, ha adjuk vagy ha nem?
Az első félreértést a tejpép elnevezés adja. A gyermekorvosok szerint hároméves korig ne adjunk tehéntejet a babának. A tehéntej fehérje- és ásványianyag-tartalma túl magas, vas- és vitamintartalma túl alacsony. A kisbaba emésztő- és kiválasztórendszere még éretlen és nem tudja úgy feldolgozni a tápanyagokat, mint a felnőtteké. Mi a helyzet a tejpépekkel? Ne ijedjünk meg az elnevezéstől!A tejpépek ugyanúgy, mint a tápszerek, tejalapúak, azonban a tehéntej alkotórészeit a kisbaba igényei szerint módosították. A tejpép és a tejbedara elkészítésekor a granulátumhoz csak felforralt és 50 C°-ra lehűtött vizet kell adni.
Ha gyermekgríz vagy gabonapehely feliratú cereáliával találkozunk, az étel elkészítéséhez tápszert vagy babatejet használjunk. Természetesen, ha a háromévesnél idősebb testvér is megkívánja a pépet, akkor bátran adjuk tehéntejjel! Ha a csecsemő speciális tápszert fogyaszt, pl.: hipoallergént (HA), szójaalapút stb., akkor neki is ezt a típust vásároljuk és a tápszerével készítsük el a pépet. Így őket sem kell megfosztani a cereáliák jótékony hatásától, és változatosabbá tehetjük az étrendjüket.

Adj neki fincsi tejbepapit, imádni fogja!
Miért laktatóak, de nem hizlalóak a cereáliák?
A felsorolt pépek rostdúsak, melynek számtalan előnye van. A rostok vízmegkötő képességük miatt laktató hatásúak. A vízben nem oldódó rostok csökkentik a székrekedésre való hajlamot, lágyabbá teszik a székletet, és ezzel megkönnyítik a babák életét. Az oldható rostok lassan bomlanak le, ezzel egyenletes vércukorszintet biztosítanak, így a baba nem lesz idő előtt éhes.A megfelelő étel segít a fejlődésben és az egészség megőrzésében.
Ezek is érdekelhetnek:
Hozzászólások