Kisgyerek

GYES – gyermekgondozást segítő ellátás

A gyermekgondozást segítő ellátás, vagyis a GYES talán a legismertebb a kisgyermekeseknek járó juttatások közül: a köznyelvben a kismamák még mindig "gyesen vannak". Ki és hogyan kaphatja az ellátást?
2017. Február 10.

Mi az a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)?

A gyermekgondozást segítő ellátás a gyermekgondozási támogatások egyik formája, amelyet – néhány meghatározott kivételtől eltekintve – minden szülő kaphat.

Ki és meddig igényelhet gyermekgondozási támogatást (GYES-t)?

A támogatást bármelyik szülő (örökbefogadó is), nagyszülő vagy a gyám igényelheti a gyermek 3 éves koráig. Ha ikreid vannak, akkor a gyerekek tankötelessé válásának évéig kaphatod. Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeknek 10 éves koráig folyósítják.

A nagyszülő akkor kaphatja az ellátást, ha ő és a pici szülei is jogosultak rá, TOVÁBBÁ:

– a baba elmúlt egyéves,

– a kicsit a szülők háztartásában nevelik, és ott nincs olyan testvére (illetve másik gyerek), aki után GYES-t kapnak,

– a szülők írásban nyilatkoznak arról, hogy a GYES-ről lemondanak a nagyszülő javára.

A GYES mellett a szülő a baba fél éves korától korlátlanul dolgozhat. A nagyszülő a kicsi három éves kora után, és akkor is csak heti 30 órában (vagy otthon időkorlátozás nélkül) végezhet munkát.

Mikor nem jár a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)?

Nem jár a GYES a szülőnek, nagyszülőnek, ha:

– a kicsi fél, illetve 3 éves kora előtt dolgozik,

– a babát nagyszülő esetében 3 éves kora előtt napközbeni ellátást biztosító intézményben (pl. bölcsődében) helyezik el (kivéve, ha a szülő nappali tagozaton tanul),

– a gyermek kikerül a háztartásból,

– az igénylő előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztését tölti,

– rendszeres szociális pénzellátást kap (kivéve: másik gyermek után kapott CSED, GYED, GYES, GYET, valamint táppénz, ápolási díj, nyugdíj stb.).

Mennyi a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)?

A GYES havi összege egyenlő az öregségi nyugdíjminimummal, ami 2017-ben 28.500 forint. Ebből 10% nyugdíjjárulékot vonnak le, így nettó 25.650 forintra számíthatsz. Nem teljes hónapban naponta az összeg harmincad része jár. Egyszerre legfeljebb két gyermek után kérheted, kivéve, ha a családban ikrek vannak. Ekkor az összeg az ikrek számával sokszorozódik, és mellettük még egy jogosult testvérük után is kaphatsz támogatást. A GYES-t nem lehet megosztani, csak az egyik szülő igényelheti akkor is, ha több gyerek után jár.

Hogyan igényelhető a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)?

A támogatást a „Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására” című formanyomtatványon kérheted, amely az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról tölthető le. Az űrlapot személyesen vagy postán is leadhatod a lakóhelyed szerint illetékes kormányhivatal ügyfélszolgálatán, járási hivatalában, a helyi kormányablaknál vagy a munkahelyeden, ha az társadalombiztosítási kifizetőhelyként működik. Ügyfélkapus regisztrációval a Magyar Államkincstár eÜgyfél portálján elektronikusan is intézhető.

A kérelemhez másolatban csatolnod kell:

– valamelyik személyazonosításra alkalmas okmányt (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány stb.);

– az adókártyát;

– külföldieknek a magyarországi tartózkodásra jogosító iratot (pl. bevándorlási vagy letelepedési engedély, EU Kék Kártya);

– a szülővel, nagyszülővel együtt élő házastársnak a házassági anyakönyvi kivonatot, bejegyzett élettársnak az ezt igazoló okiratot;

– örökbefogadó szülőnek az örökbefogadási, gyámnak a gyámhatósági határozatot;

– nagyszülőnek a “Nyilatkozat a nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátás megállapításához” című iratot;

– tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek orvosi igazolását.

A támogatás visszamenőleg legfeljebb két hónapra igényelhető.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján további hasznos információkat találsz.

Kapcsolódó cikkeink:

A csecsemőgondozási díj – CSED

A családi adókedvezmény 2017-ben