Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

GYES 2015: összege és egyéb fontos infók

Szerző: Galgóczi Edina

2015. március 23.

Forrás: babaszoba.hu

Mennyi GYES jár? Lehet-e GYES-t kapni más ellátással (pl. CSED-del vagy GYED-del) párhuzamosan? A legfontosabb kérdések és válaszok a gyermekgondozási segéllyel kapcsolatban.

A GYES-t a szülő vagy gyám kaphatja a gyermek 3. szülinapjáig. A 3. életév bizonyos esetekben kitolódik - ha ikergyerekekről van szó, valamint ha beteg, fogyatékos gyermekről. Előbbi esetben iskolakötelesség a folyósítási határvonal (de max. a 10 éves kor), utóbbinál pedig a 10. életév betöltése a határmezsgye.

Rendhagyó esetben a nagyszülő is "elmehet GYES-re", ha a gyerek betöltötte az 1. életévét, a szülők lemondanak a javára a GYES-ről. Feltétel még, hogy a gyermek a szülő háztartásában éljen, illetve, hogy a szülőnél nincs másik gyerek, aki után már jár a GYES.

Lehet dolgozni a GYES mellett?

2014 januárjától gyakorlatilag már a gyerek 1 éves korától napi 8 órában dolgozhat a szülő, s mellette kaphatja az adott időszakra járó ellátást. Ez érvényes persze a GYES-re is, azaz lehet mellette teljes munkaidőben dolgozni. Értelemszerűen tehát ha családi napközibe, nyári napközibe, bölcsődébe, óvodába jár a gyerek, és még nincs 3 éves, jár a GYES. (Ez nem érvényes akkor, ha nagyszülő kapja a GYES-t - ha az előbbi intézmények bármelyikébe adja a gyermeket, nem jogosult arra az időre az ellátásra.)

Mennyi GYES-sel lehet számolni?

Mennyi a GYES 2015-ben?

Az összeg tulajdonképpen az öregségi nyugdíj minimum összegével megegyező - azaz 28.500 Ft. Ezt az összeget havonta folyósítják, ahogy a CSED-et, GYED-et és többi családi ellátást is. Ikergyerekek esetén a gyerekek számával megegyező szorzó alkalmazandó: vagyis ha 2 gyerek van, akkor 2x28.500 (57.000 Ft), ha 3 gyerek, akkor 3x28.500 (85.500 Ft) jár.

GYES és GYED folyósítható-e egymás mellett?

Sokan nem tudják, hogy pontosan mikor lehetséges az ellátások párhuzamos igénylése. A válasz dátumhoz köthető: 2013. december 31. után született gyermek esetében van mód a támogatások egymás mellett történő folyósítására. Vagy úgy, hogy az egyik gyermek született csak a fenti dátum után, vagy mindkettő.

Van azonban korlátozás: maximum 2 GYES igényelhető. Ám ez az ikrek esetében nem érvényes, hiszen náluk bár a GYES összeg többszöröződik, valójában egyetlen GYES igénylése történik.

És CSED (régi TGYÁS) jár-e GYES mellett?

A jogszabályban foglalt határvonalnak szabott dátum majdnem ugyanaz, mint a GYED-GYES párhuzamos igénylésekor. A szabályozás szerint ugyanis 2014. január 1. után született gyermek esetén jár a CSED, és mellette még a kisebb gyermekre - ha már elmúlt 2, de nincs 3 - a GYES is. Azzal a kitétellel, hogy csak egy és ugyanaz a szülő veheti igénybe mindkét ellátást. Tehát ha a GYES-t az anya kapja, akkor a CSED-et is az anya kaphatja.

A GYES igénylés menete

A GYES-t a lakhely (vagy bejelentett tartózkodási hely) szerint illetékes kormányablaknál kell igényelni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék