Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fordított pszichológia: egy trükkös eszköz a nevelésben

Szerző: Babaszoba.hu

2022. február 7.

Forrás: babaszoba.hu

A fordított pszichológia semmi más, mint megkérni gyereket, hogy ne tegyen valamit a kívánt eredmény elérése érdekében.

Szülőként nagyon sokféle szerepet viselünk. Többek között szakácsok, takarítók, tanárok és pszichológusok vagyunk. Segítenünk kell a gyerekeinknek - és ez néha más utat igényel, például a fordított pszichológiát. Más szóval, mondd meg a gyerekednek, hogy tegyen egy dolgot úgy, hogy az ellenkezőjét tegye (épp azt, amit igazán szeretnél, hogy tegyen).
A zöldborsóra is rá lehet venni, ha azt mondod, inkább ne egye meg (Fotó: Getty Images)
Az egyik Reddit-felhasználó ezt a módszert tökéletesnek találja 4 éves gyermeke számára.
"Folyamatosan lenyűgöz, hogy a fordított pszichológia milyen jól működik a négyévesemen" - tette közzé azt. A szülő életből vett példákat hozott a gyerekkel folytatott napi beszélgetéseikre. Az egyik a szülő megközelítését jelentette, amikor észrevették, hogy a gyermeknek mindjárt bilire lesz szüksége.
"Én: Hé, úgy tűnik, bilire kell menned!
Gyermek: Nem, nem.
Én: Nos, nagyon nagy szükségem van bilire, és remélem, senki sem lesz gond, mert én akarok előbb menni."
A gyerek ekkor kirohant a mosdóba.
Hasonlóan működik a módszer az étkezéseknél. Amikor a gyermek kijelenti, hogy nem szereti az ananászt, a szülő csak annyit kérdez: "Megehetem a tiédet?" Mire a gyerek nemet mond, és felfalja az ananászt, mert persze, hogy megteszi.
"Az 5 évesem minden olyan ételt megeszik, amelyre azt mondjuk neki, hogy semmiképpen ne tegyen rá ketchupot" - mondta egy másik kommentelő.
A szakértők szerint a fordított pszichológia működhet a gyerekeknél. A kisgyermekek megtanulják szeretni függetlenségüket, így természetes kis ellenfelekké válnak.

Egyéb módok arra, hogy gyermekeid hallgassanak rád:

  • Először fókuszálj! Néha úgy tűnik, hogy gyermeked szándékosan tesz magasról rád, de lehet, hogy csak túlzottan koncentrál valamire. Lépj kapcsolatba vele úgy, hogy leguggolsz, hogy szemmagasságban légy vele, mondd ki a nevét, és kérd. Kérdezd meg tőle, hogy megérti-e, amit mondasz, csak a biztosság kedvéért.
  • Légy rövid, kedves és konkrét! Nem kell hosszasan magyarázkodni az iskolába időben érkezés fontosságáról, különösen akkor, ha már elkésik. Az egyszerű és közvetlen parancsok, mint például: "Vedd elő a hátizsákodat", elegendőek.
  • Adj nekik választási lehetőséget! A gyerekek valamiféle kontrollra vágynak. Ha két lehetőséget adunk nekik, az segíthet. Például, ha a reggeli felöltözés nehézkes, kiválaszthatsz két felsőt, és megkérdezheted, melyiket szeretné felvenni a gyermek, ahelyett, hogy hagynád, hogy a fiókjában kotorásszon.
De ne feledd, a gyerekek természetüknél fogva kíváncsiak. Szeretik a vitákat, amire azonban néha nincs idő, és ilyenkor jön a "mert én vagyok az édesanyád, és én mondtam".

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék