Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fontos mérföldkövek a 18-24 hónapos kisgyermeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 22.

Forrás: babaszoba.hu

Milyen mérföldköveket kell elérnie a 18-24 éves kisgyereknek?

Fontos mérföldkövek a 18-24 hónapos kisgyermeknél (Fotó: Getty Images)
A Parents.com összegyűjtötte a korosztály fontos mérföldköveit.

Önálló evés

Ha a kisgyermek ragaszkodik hozzá, hogy ő maga kanalazza az ételét - még ha össze is maszatolja magát -, az nagyon jó dolog. Az önálló evés fontos fejlődési mérföldkő a kisgyerekeknél!

Tánc zenére

Kapcsolj be valamilyen fülbemászó zenét, és csak figyelj, hogy táncol a kisgyereked. Általában lelkesen mozognak a ritmusra, imádnivaló tánccal kápráztatva el téged.

Megéri az utasításokat (de nem követi azokat)

Az ennyi idős kisgyerekek teljesen értik a szülői kéréseket, utasításokat, és akár követhetik is ezeket, de akár egy másodperc habozás nélkül figyelmen kívül is hagyhatják. Ilyenkor felmerül a gyanú, hogy szándékosan engedetlen?

Nem vesz már dolgokat a szájába (és meg tudja nevezni a testrészeit)

Észreveheted, hogy az ennyi idős kisgyermeked már nem vesz tárgyakat a szájába, túllép ezen az érzékszervi felfedezésen. Ehelyett úgy láthatod, hogy tudja azonosítani a száját, szemeit, orrát.

Szeret segíteni

Amikor házimunkát végzel, észreveheted, hogy kisgyermeked árnyékként követ, szívesen segít bármiben, szórakoztatónak találja ezeket a feladatokat.

"Olvas"

Büszkén lapozgatja a könyveit, és látványosan, hangosan "olvassa" fel ezeket.

Meg tudja különböztetni a helyeset a helytelentől

Sok esetben az ekkora kisgyermek meg tudja különböztetni, mi a helyes és mi a helytelen - ezért ne tévesszen meg a kölyökkutya nézéssel, amikor tudja, hogy bajban van.

A nehézkes lefekvési idő

A nap végén alig várod, hogy pihenj, de a makacs kisgyermeked ezt másképp látja - bizony, ki kell alakítanod egy olyan lefekvési rutint, ami ellen nem küzd.

Két szavas mondatok

Már nem csak egyszavas mondatokat használ, hanem két szót is összekapcsol érzései, vágyai, igényei kifejezésére.

Eldobja a labdát

Ennyi idősen valószínűleg szeret labdázni a kisgyermek, és most már el is tudja dobni.

Le tudja venni a ruháit

Fejlődési mérföldkő az is, hogy már önmagától le tudja venni a ruháit. Miután rájött arra, ezt hogyan kell, ne lepődj meg, ha néha ruha nélkül szaladgál előtted.

Elég jól beszél ahhoz, hogy érthető legyen

Észreveheted, hogy egyre kevésbé kell értelmezned a gyermeked mondandóját - az ekkora gyermekek általában elég jól beszélnek ahhoz, hogy jól érthetőek legyenek.

Lépcsőzik

A lépcsők szülői szemmel ijesztőek lehetnek, de a megmászásukkal sok hasznos képességre tehet szert a gyermek. Felügyelettel segítsd megtanulni neki a lépcsőzést.

Egyedül mossa a fogait

Egy ekkora gyermek már meg tudja tanulni, hogyan mossa meg maga a fogait - de azért érdemes ellenőrizni, hogy elég alapos-e.

Azonosítja a tárgyakat és a személyeket a képeken

A családi fotók nézegetése közben kérd meg, hogy mutasson rá a rokonokra, dolgokra - így tanul meg személyeket, tárgyakat azonosítani.

Tárgyállandóság

Ez azt jelenti, hogy ha egy tárgyat, például egy játékot elviszel a látómezejéből, akkor is tudja, hogy az adott játék létezik, és megpróbálhatja megtalálni.

Megérti a helyhatározókat

Alul, felül, lent, fent, előtt, mögött, stb. - gyermeked megérti ezeket, és tudja, hol keresse a játékot, ha helyhatározókkal adod meg a helyzetét.

Kezdődik az "enyém" korszak

Ami a gyermekedé, az az övé, és ami a tiéd... nos, az is az övé. A kedves kisgyermeked egyik pillanatról a másikra válik birtoklóvá minden tárgy felett, amit meglát.

Zavarba jön az új emberek előtt

Ne lepődj meg, ha a gyermeked hirtelen félénkké kezd válni, amikor új emberekkel találkozik.

Élvezi az építőkockázást

Az ennyi idős gyermeknek valószínűleg jó szórakozást jelent az építőkockázás, a magas tornyok felépítése, majd lerombolása.

Állandó figyelmet igényel

A kisgyermek természetéből fakad, hogy állandóan magára szeretné vonni a szülei figyelmét, hogy anya és apa megszakítás nélkül vele foglalkozzon.

Szereti az interaktív játékokat

A kíváncsi kisgyermek nem szeret a kispadon maradni, minden játékhoz szívesen csatlakozna.

Tetszik, nem tetszik

Amint megtanulja kifejezni, mi az, ami tetszik neki, és mi az, ami nem, lehetséges, hogy hirtelen az addig imádott elefánt mintás pizsamát már nem akarja többet felvenni.

Válaszol az egyszerű kérdésekre

Tegyél fel egy egyszerű kérdést, és valószínűleg kapsz is tőle egy egyszerű választ.

Önmagáról beszél

Ebben a korban a kisgyerekek nagyon szeretnek magukról beszélni. Megtanult ugrani, vagy eldobni a labdát? Biztosan örömmel újságolja el neked!
Forrás: parents.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék