Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fontos mérföldkövek a 12-17 hónapos kisgyereknél

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 25.

Forrás: babaszoba.hu

Gyermeked folyamatosan fejlődik, reagál a körülötte lévő világra, számára minden nap új kaland.

A Parents.com összegyűjtötte, melyek azok az izgalmas mérföldkövek, melyeket elér a fejlődése során.
Fontos mérföldkövek a 12-17 hónapos kisgyereknél (Fotó: Getty Images)

Ragaszkodik egy játékához

A kisgyereknek ennyi idős korban valószínűleg szoros kötődése van egy kedvenc játékhoz, plüssállathoz, takaróhoz. Ez biztonságérzetet nyújt neki, és akár hiszti esetén megnyugtatni is segíti őt.

Láthatóvá kezd válni a jobb- vagy balkezesség

Tedd a kanalat az etetőszék tálcájára, és figyeld meg, mindig ugyanazzal a kezével emeli-e fel. Egy évesen általában már előnyben részesíti a gyermek az egyik kezét.

Szeret játszani

Még egy egyszerű bújócska is hatalmas örömet okoz neki, a közös játék pedig mindkettőtök számára jótékony hatású és egészséges!

Kinyújtja a karját öltöztetésnél

Az öltözködés hirtelen egyszerűbbé kezd válni, amikor a gyermek ki tudja már nyújtani a karját, amikor megkéred rá, hogy könnyebben adhasd rá a felsőjét.

Már remekül ki tud ejteni néhány szót

Néhány szót már valószínűleg tökéletesen tud kiejteni a gyermeked, talán az anya és az apa is köztük van már. Beszélgess vele minél többet, és figyeld meg, hogy duzzad a szókészlete.

Szereti a tükörképét

A tükör az egyik legjobb játék egy ennyi idős gyermeknek. Szereti megfigyelni magát, hogy mit csinál, örül a saját tükörképének.

Elhajít és felvesz

Legközelebb, ha gyermeked elhajít egy játékot, ne vedd fel azonnal, hanem várj egy kicsit. Lehetséges, hogy már fel is tudja venni, és inkább ő maga gyűjtené be.

Követi az egyszerű utasításokat

Remek játék, ha olyan egyszerű dolgokat kérsz a gyermekedtől, mint hogy adja a kezedbe a labdát, menjen a szekrényhez, simogassa meg a hajadat, és hasonlók. Figyeld meg, mennyi alapvető utasítást ért meg.

Kézzel eszik

Az evőeszközök még bonyolultak lehetnek az aprócska kezek számára, a kisgyermek mégis szeretne függetlenedni, és magától enni. Ennyi idős korban természetes, hogy ehhez az ujjait, kezeit használja.

Rámutat dolgokra

Hatékony kommunikációs eszköz, hogy az apró ujjacskáival gyermeked rámutat azokra a dolgokra, amelyekre éppen szüksége van. Kérd meg, hogy mutasson a fülére, orrára is, valószínűleg meg fogja tenni.

Fel tud állni ülő helyzetből

Lehet, hogy a gyermeked ebben az időszakban már ügyesen fel tud pattanni ülő helyzetéből. Ültesd a szoba közepére, és figyeld meg, fel tud-e állni magától.

Meg tud ragadni kisebb dolgokat

A felcsippentő mozdulatot mostanra már valószínűleg tökéletesítette a gyermeked - ez segít neki kisebb tárgyakat, és természetesen az ételfalatkákat is megfogni.

Firkál

A kavargó vonalak sokkal többet jelentenek, mint zsírkréta nyoma a papíron. A firkálás remek készségfejlesztő - csak maradjon a színezőnél, papírnál a kicsi a fal helyett.

Nagyobb darab ételeket is megrág

A nagyon apró falatkák és a pürék mellett gyermekednél észreveheted, hogy nagyobb ételdarabkákat is elrágcsál az étkezés közben.

Szeret segíteni anyának

A kisebb gyerekek gyakran a legjobb segítséget jelentik a házimunkánál. Lehet, hogy abban a korban van, amikor szereti összepakolni a játékokat egy dobozba, vagy válogatni a zoknikat.

Kezdődik a futás

Eljött az ideje, hogy gyorsabban kell üldöznöd a gyermekedet, aki kevesebbet fog totyogni, és többet szaladni.

Foglalkoztatja, mit eszik

A kisgyerekek nem ritkán válogatósok. Míg korábban többféle ételt megevett, addig mostanra lehet, hogy csak néhányat lesz hajlandó ezek közül.

Mindenre felmászik

Állandóan a különböző bútorokról kell lekönyörögnöd? Olyan, mintha kisgyerek helyett hegyi kecskét nevelnél!

Szeret játszani a barátokkal

Gyermeked valószínűleg szeret együtt játszani a kis barátaival a játszótéren, a parkban. Ez remek szórakozás a számára!

Megérti, mit jelent színlelni

Egy izgalmas új játék a gyermeknek, amikor megtanul színlelni. Míg az egyik percben úgy csinál, mintha el sem bírna engedni téged, a lábadba kapaszkodik, a következőben máris harcol a függetlenségéért.

Jól tud színezni

A vastagabb ceruzákat már könnyedén meg tudja fogni, és ezekkel tud színezni, rajzolni.

Szét tudja válogatni a játékokat

Színek, formák, méretek - ezekből már többet ismer a kisgyermeked, és a játékokat különböző kategóriákba tudja válogatni. Ez fejleszti az ok-okozati összefüggés ismeretét és a finommotoros képességeket is.
Forrás: parents.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék