Kisgyerek

Folyton ellenkezik a gyerek, mit tegyek?

Úgy érzed, hogy szinte más sem hagyja el a gyerek száját, csak az, hogy "Nem!'"? A kisgyerekek, óvodások körében gyakori a folyamatos ellenkezés, és szinte bármi kiválthatja a makacs nemet, kezdve az öltözködéstől a játszótérre menetelig.
2020. Szeptember 22.
Mit tehetsz, ha folyton ellenkezik a gyerek? (Fotó: Getty Images)

Miért ellenkezik a gyermek?

A Verywell Family szerint a legfőbb ok, amiért a gyermek nemet mond, az, hogy képes erre. Ez különösen igaz a 3 éves vagy fiatalabb gyerekek esetén. Ha a kicsi nemet mond, az hatalmat ad a kezébe, gyakorolja a kontrollt valami felett, amire korábban nem volt lehetősége. Ahogy pedig idősödik, ez még mindig a saját döntései meghozatalának lehet a módja, az önállósága kifejezése. Még akkor is, ha valójában szeretné azt, amire nemet mond.

Mit lehet tehát tenni?

Te hányszor is mondasz nemet?

Ha a szülő maga is sokszor mond nemet, azt a gyermek is leutánozhatja. Természetesen nem arról van szó, hogy ezentúl mondj igent a gyerek minden kérésére, csupán helyettesítsd szinonimával a nemet. Állj, Kérlek, ne tedd, Semmiképp sem, stb., vagy egyszerűen magyarázd meg a döntésed: “Már kaptál ma édességet, ezért legközelebb csak holnap adhatok neked a csokiból.”

A választás látszata

Ahelyett, hogy azt mondod a gyermekednek, hogy össze kell szedni a játékokat – ami jó eséllyel vált ki tiltakozást -, kérdezd meg tőle, hogy előbb a kockákat vagy a plüssöket tenné-e a dobozba. Ha úgy látja, van választása, az máris egy pozitívabb szituáció a szemében, és nagyobb eséllyel lesz együttműködő.

Előzd meg a csatákat

Ha azt veszed észre, hogy a gyermek elutasít mindent, amit mondasz, és ez feszültté tesz, próbáld meg pozitív megvilágításba helyezni a dolgokat. Ahelyett, hogy azt mondod, “Nem mehetsz ki játszani a kertbe, amíg nem etted meg az uzsonnádat”, mondd azt, hogy “Amint végeztél a szendvicseddel, kimehetsz játszani“. Így nagyobb eséllyel egyezik bele.

Legyen a segítőd

Ha a gyerek nem szeretne valamilyen feladatot megcsinálni, mint például összeszedni a játékait, vagy a szennyes ruháit a szennyesbe dobni, stb., és emiatt ellenkezik, jó stratégia, ha a kis segítőddé teszed, aki a viselkedésével örömet szerezhet neked. Mondd például, hogy “Nagyon örülnék neki, ha a kis segítőm lennél, és összeszednéd a játékokat a földről, amíg én letörlöm a port a szobában. Köszönöm!”

Empátia

Ha a gyermek éppen benne van egy jó játékban, hiába van már fürdésidő, érthető, ha nem szeretne fürdeni menni. Ilyenkor mondd azt neki, hogy “Megértem, miért nem szeretnél fürdeni menni, hiszen a játék nagyon jó szórakozás. De ha most elmész fürdeni, akkor lesz idő arra, hogy egy extra történetet is elolvassunk, mielőtt elalszol”.

Amikor a “Nem” a gyerektől nem elfogadható

Van, amikor egyszerűen a gyermektől nem lehet elfogadni a nemet, különösen, ha a biztonsága a kérdés. Nem mondhatja például azt, hogy nem fogja meg a kezed, amíg a bevásárlás után odasétáltok a parkolóban az autótokhoz, vagy nem tiltakozhat, ha azt mondod neki, nem nyúlhat a forró edényhez. Győződj meg róla, hogy biztonságban van, majd magyarázd el neki, hogy miért fontos, hogy az ilyen szituációkban azt tegye, amit mondasz neki.Forrás: verywellfamily.com