Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Földön vagy levegőben? - Utazás gyerekkel

Szerző: Szemerey Eszter

2014. augusztus 10. | Frissítve: 2017. július 19.

Forrás: Kismama magazin

Akár négy keréken, akár két szárnyon keltek útra, jól jöhetnek az apró trükkök, melyeknek hála remélhetőleg csak egyszer hangzik majd el útközben a jól ismert mondat: Anya, ott vagyunk már?

Földön vagy levegőben? - Utazás gyerekkel


Megvan az úti cél, lefoglaltátok a szállást, a bőröndöket is bepakoltad - mégis, most jön csak a neheze. Lelki szemeid előtt a tengerparti koktélozás helyett a hátsó ülésen hisztiző, esetleg a repülőn fel-alá rohangáló kicsiket látod? Egy kis előre tervezéssel, pár csellel és sok-sok türelemmel elkerülhetitek, hogy az egész család nyúzottan kezdje meg a nyaralást.

Ha autóba szálltok

Hol üljetek? A kicsit érdemes a hátsó ülésre helyezni, egyrészt biztonságosabb is, mint ha elöl ülne, másrészt valamivel több mozgástere lesz, és akár mellé is ülhetsz, hogy ne unatkozzatok.
Mikor induljatok? Pici babáknál a legjobb, ha az indulást az alvásidő kezdetére tervezitek, így nagyobb az esély arra, hogy az út javát végigalussza majd. Amennyiben ez nem oldható meg, akkor vegyétek figyelembe az időjárási viszonyokat is - kánikulában jobban jártok a kora reggeli indulással, amikor kisebb a forgalom, és nem tűz olyan élesen a nap a kocsira.
Pihenő: A kicsiknek lételemük a mozgás, ezért ne csodálkozz, ha szemed fénye előbb-utóbb megunja az egy helyben ücsörgést. Másfél óránként tartsatok pihenőt - lehet, hogy valamivel tovább tart majd az út, cserébe viszont nem idegroncsként érkezik meg a család üdülni. A megállókban mindig szálljatok ki, és hagyd a gyereket futkározni, ugrálni, játszani, hogy átmozgathassa minden porcikáját.
Mosdó: A pihenőknél mindig vidd el magaddal a gyerkőcöt a mosdóba, akkor is, ha azt mondja, épp nem kell mennie. Ezzel elejét veheted annak, hogy a megálló után fél órával ismét félre kelljen húzódnotok. Nem árt utánanézni, hogy a tervezett útvonalon milyen mosdókra számíthattok, mert ha túl kevés vagy túl lelakott illemhelyekre lehet számítani, akkor nem árt bekészíteni egy bilit is a csomagtartóba.

Ha repülőre ültök

Hol üljetek? A kisebbekkel legjobb a folyosó mellé kerülni, mert innen a legegyszerűbb mászkálni: kimenni a mosdóba, előkeresni valamit a poggyásztartóból, vagy csak átmozgatni a tagjaitokat. A nagyobbak már vidáman elvannak az ablak mellett is, ahonnan kedvükre nézelődhetnek. Persze az a legjobb, ha nem szórják szét a családtagokat a gépen - erre akkor van esélyetek, ha minél hamarabb lefoglaljátok a helyeket.
Mikor induljatok? Akkor érdemes az indulás időpontját kisakkozni, ha nagyobb időeltolódással kell számolnotok. 8-12 órás különbségnél már érdemes eljátszani a lehetőségekkel, hogy a lehető legkevesebb alvásidő maradjon ki. A repülős utaknál próbáljátok meg elkerülni az átszállást, mert rengeteg plusz időt és tortúrát jelent a picivel, és mint tudjuk, az ő türelme a legszűkösebb.
Fel- és leszállás: A legtöbb gondot a repülőn kialakuló nyomáskülönbségek okozhatják a piciknél. A fülfájás könnyen elkerülhető például nyeléssel, ami automatikusan megnyitja a fülkürtöt, ezért fel- és leszállás idejére adj a gyereknek valamilyen rágcsálni-, inni- vagy szopogatnivalót. A nagyobbaknak jöhet a rágógumi, a legkisebbeket pedig szoptasd vagy cumiztasd meg közben.
Mosdó: Sajnos a repülőgép mosdója még egy személynek is elég szűkös, ezért a pelenkacsere szinte megoldhatatlan odabent. Amilyen gyorsan és észrevehetetlenül csak lehet, próbáld meg az üléseteken letudni, a használt pelust pedig gyorsan hajtsd össze, és a biztonság kedvéért légmentesen csomagold bele egy zacskóba.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék