Kisgyerek

Földet evett a gyerek, most mi legyen?

Most azonnal rohanjunk a gyerekorvoshoz? Vagy annyira nincs nagy baj?
2020. Február 11.
Földet evett a gyerek, most mi legyen? (Fotó: Getty Images)

Annyi szülő élte már át ezt a jellegzetes pillanatot: ültök a hátsó kertben, a kis tündéri gyermek éppen egy autóval játszik az elképzelt autópályán a virágágyásban, majd a következő dolog, amit észreveszel, hogy a gyerek felmarkol egy adag földet, és úgy majszolja, mintha valami nasi lenne. Bizony. A kisgyereked épp most evett földet. És most mi legyen? Mármint, ez koszos föld! Ez veszélyes, nem? Nos, nem feltétlenül.

Dr. Jennifer Trachtenbert gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szóvivője azt tanácsolja, ha a gyermekünk földet evett, hogy először is maradjunk nyugodtak. – A kisgyerekeknél teljesen normális viselkedés, hogy mindent a szájukba vesznek, még a földet is. Ha ez történik a játszótéren, nem szabad pánikba esni, sok gyereknél megesik – mondja Dr. Trachtenberg.

Természetesen az álatti ürülékkel szennyezett homok vagy föld folyamatos evése betegséget, parazitákat is okozhat, ezért arra azért vigyázni kell, hogy ne legyen ez rendszeres a gyermeknél. Szerencsére a szakértő szerint a legtöbb gyerek egy kóstolás után rájön, hogy a földnek rémes az íze, és nem is próbálkoznak vele többet.

Dr. Alison Mitzner gyermekorvos is egyetért abban, ha a gyermek alapvetően egészséges, akkor nem lesz semmiféle komoly baja attól, ha belekóstol a földbe. – Egy egészséges immunrendszerrel rendelkező gyermekre nem káros, ha eszik egy kis földet, főként ha nincs tele állati ürülékkel vagy vegyi anyagokkal – de feltehetőleg a szülő nem is engedné, hogy ilyen helyen játsszon. Ha a gyerek bármilyen szokatlan tünetet produkál, ha evett a földből – vagy bármi másból -, akkor pedig azonnal forduljanak orvoshoz – hívta fel rá a figyelmet Dr. Mitzner.

Egy kevés föld elfogyasztása a szakértők szerint még hasznos is lehet a gyermek számára, hiszen a kitettség bizonyos mikrobáknak fokozza a kicsi immunrendszerét. A túlzott fertőtlenítés és tisztaság pedig éppen az ellenkező hatást fejti ki, és növeli az asztma, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is.

Dr. Trachtenberg szerint akkor van nagyobb probléma, ha a gyermek folyamatosan földet és más, nem élelmiszernek számító dolgokat eszik, mint a festék, a papír, a haj – ez ugyanis egy Pica-nak nevezett, pszichés probléma is lehet. A Pica-t okozhatja vashiány, alultápláltság, de viselkedési vagy érzelmi zavar is. Ebben az esetben mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

(VIA)