Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fiús-lányos tulajdonságok

2008. január 26. | Frissítve: 2017. június 21.

Forrás: Kismama magazin

Már az újszülöttek sem semleges nemű lények, a genetikai örökség nemcsak a nemi szerveket, hanem - részben - a viselkedést is meghatározza. A magzatot az anyaméhben eltérő hormonhatások érik.

Fiús vagy lányos... - a legtöbb játék bekategorizálható


Az agy elektromos tevékenységét megmérve kiderült, hogy a lánycsecsemők bal agyféltekéje, ahol a beszédközpont van, korábban kezd működni, mint a fiúké. Innen ered, hogy a lányok - általában - korábban kezdenek beszélni, mint a fiúk.
A gének meghatározó szerepét bizonyítja, hogy iskoláskorig azok a kislányok is a hagyományos női szerepeket játsszák el (papás-mamás, főzőcske, fodrászos), akik otthon erre nem látnak példát, előnyben részesítik a szoknyát, a fodros ruházatot, holott anyjuk biztosan nem így öltözködik.
A kisfiúk "vadabb" viselkedését részben a tesztoszteron hormon hatása okozza, ám erősen hatnak a környezeti elvárások, a pozitív vagy negatív visszajelzések. Pszichológusok megfigyelték, hogy a szülők kezdettől fogva másképpen viszonyulnak fiú-, illetve lánycsecsemőjük jelzéseire.
Jobban értékelik a lányok beszédpróbálkozásait, biztatóbban válaszolgatnak rá, így a genetikai programot erősítve elősegítik a gyors beszédtanulást. Ezzel szemben többet dédelgetik a fiúkat, ha sírnak, nyűgösek, előre kódolva ezzel későbbi "erőszakosságukat" (csikard ki magadnak, amit akarsz).
Nehéz kihámozni, mely tulajdonságok írhatók egyértelműen és kizárólag a gének számlájára, az viszont fontos, hogy milyen viselkedésformákat erősítünk vagy tiltunk.

Fontos:

- Fiúknak is szabad sírni, lányoknak pedig dühöngeni! Egyik nemnek sem válik előnyére, ha el kell fojtani érzelmeit. Adjunk szavakat a szájukba, hogy megfogalmazhassák, mit éreznek, és ne eresszünk el kellemetlen megjegyzéseket a fülük hallatára (anyámasszony katonája, hét fiú veszett el benne és így tovább).
- Kislányoknak, kisfiúknak egyaránt javára válik, ha anyuka mellett nemcsak bölcsődei gondozó nénivel, óvó nénivel, doktor nénivel találkozik, hanem nagybácsival, edző-, zenész bácsival is.
- Fiúknak és lányoknak egyaránt adjunk lehetőséget mindkét nembeli játékokra. Akár fiú-, akár lánygyerekünk van, szerezzünk be egy-egy babát, illetve teherautót, hogy kipróbálhassa őket. Érdemes azonban megfigyelnünk, milyen jellegzetes szerepekbe bújnak, szerepjátékaik ugyanis sokat elárulnak szűkebb környezetükről. Milyen mintát adunk nekik?

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék