Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fiús-lányos tulajdonságok

2008. január 26. | Frissítve: 2017. június 21.

Forrás: Kismama magazin

Már az újszülöttek sem semleges nemű lények, a genetikai örökség nemcsak a nemi szerveket, hanem - részben - a viselkedést is meghatározza. A magzatot az anyaméhben eltérő hormonhatások érik.

Fiús vagy lányos... - a legtöbb játék bekategorizálható


Az agy elektromos tevékenységét megmérve kiderült, hogy a lánycsecsemők bal agyféltekéje, ahol a beszédközpont van, korábban kezd működni, mint a fiúké. Innen ered, hogy a lányok - általában - korábban kezdenek beszélni, mint a fiúk.
A gének meghatározó szerepét bizonyítja, hogy iskoláskorig azok a kislányok is a hagyományos női szerepeket játsszák el (papás-mamás, főzőcske, fodrászos), akik otthon erre nem látnak példát, előnyben részesítik a szoknyát, a fodros ruházatot, holott anyjuk biztosan nem így öltözködik.
A kisfiúk "vadabb" viselkedését részben a tesztoszteron hormon hatása okozza, ám erősen hatnak a környezeti elvárások, a pozitív vagy negatív visszajelzések. Pszichológusok megfigyelték, hogy a szülők kezdettől fogva másképpen viszonyulnak fiú-, illetve lánycsecsemőjük jelzéseire.
Jobban értékelik a lányok beszédpróbálkozásait, biztatóbban válaszolgatnak rá, így a genetikai programot erősítve elősegítik a gyors beszédtanulást. Ezzel szemben többet dédelgetik a fiúkat, ha sírnak, nyűgösek, előre kódolva ezzel későbbi "erőszakosságukat" (csikard ki magadnak, amit akarsz).
Nehéz kihámozni, mely tulajdonságok írhatók egyértelműen és kizárólag a gének számlájára, az viszont fontos, hogy milyen viselkedésformákat erősítünk vagy tiltunk.

Fontos:

- Fiúknak is szabad sírni, lányoknak pedig dühöngeni! Egyik nemnek sem válik előnyére, ha el kell fojtani érzelmeit. Adjunk szavakat a szájukba, hogy megfogalmazhassák, mit éreznek, és ne eresszünk el kellemetlen megjegyzéseket a fülük hallatára (anyámasszony katonája, hét fiú veszett el benne és így tovább).
- Kislányoknak, kisfiúknak egyaránt javára válik, ha anyuka mellett nemcsak bölcsődei gondozó nénivel, óvó nénivel, doktor nénivel találkozik, hanem nagybácsival, edző-, zenész bácsival is.
- Fiúknak és lányoknak egyaránt adjunk lehetőséget mindkét nembeli játékokra. Akár fiú-, akár lánygyerekünk van, szerezzünk be egy-egy babát, illetve teherautót, hogy kipróbálhassa őket. Érdemes azonban megfigyelnünk, milyen jellegzetes szerepekbe bújnak, szerepjátékaik ugyanis sokat elárulnak szűkebb környezetükről. Milyen mintát adunk nekik?

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék