Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Felejtsd el a disznózsírt

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 18. | Frissítve: 2018. június 12.

Forrás: Medipress

A telítetlen zsírok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása és az alacsonyabb halandóság között mutattak ki összefüggést a Harvard Egyetem szakemberei.

A kukoricaolaj is jó választás, különösen, ha főzésről van szó

A kutatók több mint három évtizeden át végeztek kutatásokat a népesség egy igen széles körében, és kiderült, hogy a telített, illetve transzzsírok fogyasztása növeli a halandóságot, hiába ugyanannyi kalóriáról van szó, mint a szénhidrátok esetén. Ennél is fontosabb kutatási eredmény azonban, hogy a telített zsírokat érdemes telítetlen zsírokkal felcserélni, mivel egyértelműen kimutatható, jelentős egészségügyi előnyökkel jár mindez.
Jelenleg ez a leginkább részletes, kiterjedt kutatás arról, hogy milyen hatással van táplálkozásunk az egészségünkre, különös tekintettel a zsírokra. Kiderült, hogy a vaj, a disznózsír és a vörös húsokban található zsírt érdemes növényi alapú táplálékban található, telítetlen zsírokkal helyettesíteni, mivel így jelentősen nőhet a várható élettartam. Különösen az olívaolaj, a repceolaj és a szójaolaj fogyasztása ajánlott.
A JAMA Internal Medicine című szaklapban található anyag szerint komoly problémát jelent, hogy számos tévhit él az emberekben - de még sok szakemberben is - a zsírok szervezte gyakorolt hatását illetően. "Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a telítetlen zsírok mennyire fontosak, és igazából elengedhetetlenek egészségünk megőrzése szempontjából" - fogalmaz a kutatást vezető Dong Wang.
A felmérés során 126 233 résztevőt vizsgáltak, akik 2-4 évente válaszoltak meg kérdéseket az étrendjükkel, életmódjukkal kapcsolatban, 32 éven keresztül. Ez idő alatt 33 304 halálesetet diagnosztizáltak: a telített és transzzsírokat fogyasztók körében a halálesetek száma 16 százalékkal magasabb volt adott korcsoport körében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék