Kisgyerek

Felejtsd el a disznózsírt

A telítetlen zsírok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása és az alacsonyabb halandóság között mutattak ki összefüggést a Harvard Egyetem szakemberei.
2016. Július 18.

A kukoricaolaj is jó választás, különösen, ha főzésről van szó

A kutatók több mint három évtizeden át végeztek kutatásokat a népesség egy igen széles körében, és kiderült, hogy a telített, illetve transzzsírok fogyasztása növeli a halandóságot, hiába ugyanannyi kalóriáról van szó, mint a szénhidrátok esetén. Ennél is fontosabb kutatási eredmény azonban, hogy a telített zsírokat érdemes telítetlen zsírokkal felcserélni, mivel egyértelműen kimutatható, jelentős egészségügyi előnyökkel jár mindez.

Jelenleg ez a leginkább részletes, kiterjedt kutatás arról, hogy milyen hatással van táplálkozásunk az egészségünkre, különös tekintettel a zsírokra. Kiderült, hogy a vaj, a disznózsír és a vörös húsokban található zsírt érdemes növényi alapú táplálékban található, telítetlen zsírokkal helyettesíteni, mivel így jelentősen nőhet a várható élettartam. Különösen az olívaolaj, a repceolaj és a szójaolaj fogyasztása ajánlott.

A JAMA Internal Medicine című szaklapban található anyag szerint komoly problémát jelent, hogy számos tévhit él az emberekben – de még sok szakemberben is – a zsírok szervezte gyakorolt hatását illetően. “Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a telítetlen zsírok mennyire fontosak, és igazából elengedhetetlenek egészségünk megőrzése szempontjából” – fogalmaz a kutatást vezető Dong Wang.

A felmérés során 126 233 résztevőt vizsgáltak, akik 2-4 évente válaszoltak meg kérdéseket az étrendjükkel, életmódjukkal kapcsolatban, 32 éven keresztül. Ez idő alatt 33 304 halálesetet diagnosztizáltak: a telített és transzzsírokat fogyasztók körében a halálesetek száma 16 százalékkal magasabb volt adott korcsoport körében.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress