Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fejfájás

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2015. december 28.

Forrás: Kismama magazin

Ha kisgyerekünk fejfájásra panaszkodik, előfordulhat, hogy a tőlünk hallott panaszt ismétli. A valódi fejfájást talán meg sem tudja fogalmazni, nyűgössége, kedvetlensége utalhat rá.

Ritkán már egészen kis korban jelentkezhetnek migrénes panaszok. Sokszor más tünetek miatt fordul orvoshoz a szülő, így derül ki a betegség. Gyakoribb, hogy változékony időjárás, szél, neonfény, kevés folyadékfogyasztás, kezdődő betegség, láz okozza a fejfájást. Arcüreggyulladás jellegzetes tünete is lehet.

A rendszeres fejfájás hátterében rosszul illeszkedő fogsor is állhat. Ha a két állkapocs ferdén harap össze, ha néhány fog (rendszerint a metsző) nagyobb a többinél, bulldogharapással zárul az alsó és a felső fogsor. Előfordul, hogy a veleszületett arc-aszimmetria miatt egyes arcidegek nyomódhatnak, és ez a tartós inger okoz fejfájást.

Fejfájás gyermekkorban


Vegyük mindig komolyan ezt a panaszt! Ez persze nem azt jelenti, hogy rögtön beadunk egy fájdalomcsillapítót, hanem elsősorban az okokat kezdjük keresni - ezek rendkívül sokfélék lehetnek. Ha gyakran fordul elő, vezessünk feljegyzéseket: mikor jelentkezik, hogyan fáj, milyen egyéb körülmények hozhatók vele összefüggésbe. Láz, nátha, influenza esetén a betegség velejárója a fejfájás. Ha játék közben is gyakran panaszkodik a gyerek, nemcsak óvodába menet, érdemes kivizsgáltatni a problémát.

Kezelés

Lehetőleg a fájdalom kiváltó okát orvosoljuk. A fájdalomcsillapító csak tüneti kezelést jelent.

Házi gyógymódok

A leghatásosabb egy gyors, gyengéd masszázs lehet. Meleg kézzel nyomkodjuk végig többször a fejbőrt, a halántékot, a homlokot. Szüntessük meg a zavaró zajforrásokat, szellőztessünk, ha jólesik a gyereknek, tegyünk borogatást a fejére.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Fáj a fejem, mit tegyek?
 • Arcüreggyulladás

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék