Kisgyerek

Farsangi katicák és keresztes lovagok

Lélekben már most készüljünk fel: ha megkérdezzük a kis óvodást, mi szeretne lenni a jelmezbálon, szinte biztos, hogy kedvenc mesehősét, rajzfilmfiguráját választja.
2008. Január 26.

Ha nem tudjuk a szívünk szerinti egyszerűbb jelmez felé terelni az érdeklődését, bizony bajban vagyunk. Pedig az első ijedség után rájövünk, hogy némi leleménnyel bármilyen jelmez elkészíthető, felesleges a megszólalásig élethű másolatra törekednünk. Mi is segítünk, meglátják, milyen egyszerű az otthon fellelhető készletből, fillérekért vásárolható tüllből látványosat alkotni. Egy-egy sisakot, maszkot, kiegészítőt pedig ne szégyelljünk a dekorációs boltok, papírüzletek kínálatából beszerezni!

Katica

A piros sapkára ragasztott fekete pöttyök máris a kicsik kedvencét, a katicabogárkát idézik. A pöttyöket fekete fotókartonból vagy filcből vágjuk ki, a csápokat zseníliadrótból és kicsi hungarocellgolyóból készítsük!

Miki egér

Mintha csak Walt Disney aranyos rajzfilmegere elevenedne meg! A sötétebb tónusú rugi mellett a jellegzetes, szív alakú pofi és az uralkodó fülek egyértelműen Miki egeret juttatják eszünkbe. A fejrevalót két darabból állítsuk össze. Egy kissapka mérete alapján vágjuk ki a hátsó és az első részt fekete filcből, majd két körformát a füleknek. A két rész összevarrásánál illesszük be a füleket, és azzal együtt varrjuk össze őket.

Pán Péter és Giling Galang

A két kedves mesefigura jelmezét könnyűszerrel elkészíthetjük. A tündérnek egy harisnyanadrágra és egy tornaruhára lesz szüksége, organzából vagy tüllből varrjuk hozzá a derékban gumis szoknyát, alját bevagdaljuk. Péter szintén harisnyanadrágba bújhat, köntösét filcből varrt papuccsal és kalappal egészítjük ki. A kalaphoz körlapot vágunk ki, sugara mentén bevágjuk, és kúpformára hajtva levarrjuk.

Erik, a viking

A viking visszatér, mégpedig igazi, élő valóságban! A készen kapható vikingsisakon kívül minden mást magunk készítünk. Sőt, a család mindhárom generációja kiveheti részét a készülődésből. Vastag kartondobozból vágjunk ki egy kört, rajzoljuk meg a fő vonalakat, a pajzs kifestését pedig bízzuk a kis vikingre. A nagyi biztosan örömmel megköti a mellényt, mi pedig nekiállhatunk a bőrcipőnek. Könnyebben boldogulunk, ha bőrhatású textilből, filcből szabjuk ki. Ezt nem is olyan nehéz zsákvarró tűvel összeöltögetnünk.

Keresztes lovag

Keresztes lovag, páncélos vitéz, Oroszlánszívű Richárd? Úgy látszik, a középkori hősök a bolygóközi harcok idején is népszerűek a kicsik körében. A kartonból kivágott pajzs hátoldalára damilszállal öltsünk fel egy széles, a kisgyerek karvastagságához illő gumiszalagot. Fakardjára ragasszunk alufóliát, páncélingét ezüstszínű, csillogó, szintetikus anyagból szabjuk.

Pumukli

A kis Pumukli felöltöztetése igazán nem gond, csak a megfelelő színű nadrágot és pulóvert kell megtalálnunk. Lehet, hogy a frizuráján sem sok alakítanivaló van, mert mindig kócos egy kicsit a gézengúz? Ha a kis lurkó egyéniségéhez illik a koboldszerep, biztosan nagy siker lesz!

Jelmezbál otthon és a bölcsiben

Csak akkor rendezzünk ilyesmit, ha a farsang, a jelmezbe bújás a nagyobb testvérek révén már ismerős fogalom a kicsi számára, s ezért igényt tart rá. A kisgyermeknek az a legjobb jelmez, ami a ruhatárából kerül ki: a zöld pulóverhez társul egy zöld nadrág vagy harisnya, aztán a kiegészítőkön múlik, hogy ebből dinoszaurusz, krokodil vagy vadász lesz. Olyan jelmezt ne válasszunk, amiről most hall először.

Minden kisgyereknek van valamilyen beceneve otthon: macikám, nyuszikám, cicuskám. Ha a barna pulóverhez barna nadrágot húzunk rá, máris maci lesz. Így ismertethetjük meg a kicsiket azzal, milyen vicces egy időre valami mássá válni, valaki másnak a bőrébe bújni. A jelmezbe bújva utánozhatjuk, hogyan megy a medve, milyen hangot ad ki, milyen nótát tudunk róla. Ha a kisgyermek megszerette már valamelyik mesét, eljátszhatjuk vele, magára öltheti az egyik szereplő ruháját. Ehhez viszont nincs is szükség jelmezbálra: amikor mesélünk, adjuk is elő a történetet.

A rossz szerepét magunk mondjuk, amikor pedig a pozitív hős beszél, hagyjuk, hogy a kisgyerek mondja a szöveget – persze szükség esetén segíthetünk neki. Néhány ilyen mesefeldolgozás után szívesen lesz kiskakas, Piroska, okos malac vagy kecskegida.

Ha kifejezetten farsangi alkalomra varrunk jelmezt, ügyeljünk arra, hogy ne akadályozza a mozgást, játékot. Praktikus a nadrág-pulóver, kislányoknak a ruha-harisnyanadrág összeállítás, illetve a kezeslábas. Célszerű olyan öltözéket varrni, amit máskor is hordhat majd akár ünnepi öltözék, akár pizsama gyanánt.

Kalapot a farsangra!

Lehet, hogy kislányunk lenne a legszebb királykisasszony az ovis farsangon, de a csipkés, hosszú ruha valószínűleg akadályozná a játékban, ezért hamar kibújna belőle, vagy egész nap bosszankodna. Igyekezzünk kényelmes, egész nap hordható jelmezt kitalálni gyerekünknek, vagy csak néhány jelzésértékű darabbal utalni arra, aminek a bőrébe bújt. Néhány figurát éppen a jellegzetes kalapról lehet megismerni. A gomba kalapja készülhet filcből, hungarocell félgömbből, biciklissisakból. Fessük be a megfelelő színre vagy húzzunk rá nagyméretű úszósapkát. A pöttyök készülhetnek gyöngyből vagy filcből. A filcből vágjunk ki kis körlapokat, és ragasztgassuk ezeket a gombakalapra. A gyöngyön szúrjunk keresztül vékony drótot, és döfjük ezeket a hungarocell félgömbbe.

Az udvari bolond csörgősipkája két félkör alakú filcből áll. Az íves részeket öltögessük egymáshoz. A varrás mentén vattapamacsokkal díszítsük, jobbról-balról egy-egy csörgő, harangocska lóg le. A törökmézárus kalapja egy kör alakú filcdarabból és egy hosszú, téglalap alakú darabból áll. A téglalap hosszabbik oldalát varrjuk a körlap széléhez úgy, hogy mindig közbefogunk egy-egy lelógó zsinórvéget, majd varrjuk össze hosszában is. A zsinórra kis karikákat, golyókat, lyukas érméket fűzünk.

Baba-mama farsang

Hívjuk meg az ismerős anyukákat egy vidám délutánra! Ha mindig más vállalja a vendéglátó szerepét, akár több zsúrt is tarthatunk.A kicsik szívesen bújnak valamilyen kedves mesehős, állat bőrébe, de jelmez nélkül is élvezettel utánozzák a cicát, medvét, kutyát. A következő mondókával elvarázsoljuk őket: “Szobrocskáim, szobrocskáim, változzatok, változzatok…” és kitalálunk egy jellegzetes tulajdonságokkal bíró állatot. A gyerekek a kívánt állattá merevednek, és mozdulatlanul várják, hogy “gombnyomással” egyenként bekapcsoljuk őket, ekkor megeleveníthetik az ugató kutyát, a támadó farkast, a doromboló cicát. Aki a legjobb volt, az mondja a mondókát és választja a következő állatot.

– Tömjünk ki kedves mintájú, de már selejt zoknikat habszivaccsal, ronggyal, majd öltsük össze a nyílást. A kis labdákkal célba dobhatunk, ám ennél sokkal mulatságosabb a zoknicsata. Bátran hajigálhatjuk egymásra, nem fáj, és nem hideg. Azok is szeretik, akik a hógolyózásnál pityeregnek.

Az élénk hancúrozás után ideje megnyugtatni őket. Heveredjünk le a szőnyegre, tegyünk úgy, mintha megkennénk őket lekvárral, túróval, és görgessük őket ide-oda, mintha palacsintát tekernénk fel.

Kapcsolódó cikkeink:

  • 10 vicces farsangi jelmez házilag
  • A farsangi jelmez viselése szociálisan érzékenyebbé tesz
  • Forrás: Kismama magazin