Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezt vezesd be, ha a gyerekedben túlteng az energia

Szerző: Pataki Gabriella

2017. augusztus 28. | Frissítve: 2019. szeptember 24.

Forrás: babaszoba.hu

Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni, hogy hogyan neveld a gyermekedet, akiben túlteng az energia, ezt tanácsoljuk: azt mondd neki, hogy mit tehet, és ne azt, hogy mit nem!

Ha a gyermekedben túlteng az energia...


Ha épp a parkban töltitek a szabadidőtöket, a kisgyermeked pedig rohangálni kezd, ne azt mondd neki, hogy "ne fuss", hanem inkább azt: "most sétálunk". Az első felszólításból ugyanis csak a "fuss" szó ragad meg az agyában. Amíg az agya nem éri el azt a fejlettségi szintet, hogy pontosan tudja visszaidézni, mit is mondtál neki, jobb, ha másképp fogalmazol, és inkább azt mondod neki, hogy mi az, amit megtehet - tanácsolja a Motherly .
A játszótéren vagytok, és látod, hogy épp a kavicsokat kezdi nyalogatni? "Ne tedd a szádba a kavicsokat!" - ugye már mondanád is? Nos, a szakértők azt tanácsolják, inkább ezt mondd helyette: "A kavics a kukába való, nem a szánkba" - meglátod, azonnal elkezdi a kukába hordani a kavicsokat.
Ahogy nő a gyermeked, egyre bonyolultabbá válnak persze ezek az utasítások. Pláne akkor, ha ő is olyan típusú gyerek, akinek soha nem fogy el az energiája. Ha a te gyermeked is olyan típus, aki ébredéstől lefekvésig megállás nélkül szaladgál, mindenre felmászik, amire csak tud, mindenhonnan leugrál, ahonnan csak lehet (és onnan is, ahonnan nem), akkor érdemes betartanod az alábbi 7 szabályt.

1. "Csak puha tárgyakkal lehet dobálózni"

Ebből soha ne engedj. Ha valamilyen kemény tárgyat akar eldobni a kisgyermeked, cseréld ki egy puhára, mondjuk egy plüssállatra, nehogy valaki megsérüljön. Persze egy plüssállatnak is vannak keményebb részei, mondjuk a szemei, ezért jó, ha figyelsz a 2. szabályra is:

2. "Csak annak dobunk tárgyakat, aki ránk figyel"

Nem jó érzés, ha fejen talál valami, amikor éppen másra figyelsz, például beszélgetsz, pakolsz vagy főzöl. Akkor sem, ha csak egy plüssállatról van szó. Pláne, ha a plüssállatnak kemény golyószemei vannak. Na az aztán tud fájni, ha a fejeden koppan!

3. "Csak akkor fogócskázunk, ha rend van a szobában"

Ha csak egyszer is léptél már legókockára a padlón, akkor tudod, mire gondolunk, és jobb, ha bevezeted ezt a szabályt mindenki testi épsége érdekében. Plusz még rend is lesz. Kész haszon.

4. "Csak akkor mászhat fel bármire is, ha anya/apa is a közelben van"

Ha olyan gyermeked van, akiben túlteng az energia, akkor biztos, hogy neki is lételeme a mászás. Minél tovább, minél magasabbra. A lépcsőn. A létrán. A kanapé tetején. Bárhol. Akárhogy küzdesz ellene, nem fogod tudni megállítani. Ezért inkább legyél ott mellette, amikor akciózik, és csak akkor engedd neki a mászást, ha a közelében vagy, hogy el tudd őt kapni, ha kell.

5. "Ha nem mindenki érzi jól magát, akkor az nem jó játék"

Ha a kisgyermeked a néhány hónapos kisöccsét ütögeti egy párnával, az neki biztosan jó móka, a kicsinek viszont kevésbé. Persze előbb-utóbb változik a helyzet: a kicsi is kúszni, mászni, járni kezd, és akkor biztos, hogy le sem száll majd a nagy testvéréről.

6. "Mindig szólnia kell, ha átmegy egy másik helyiségbe"

Jó, ha már otthon begyakoroljátok, hogy helyváltoztatás előtt szóljon neked. Ha nem, akkor majd kapkodhatod a fejed, amikor az utcán sétálva egyszer csak előreszalad, befordul a sarkon és eltűnik a szemed elől.

7. "Ha valaha is eltéved, keressen egy anyukát"

Ez nagyon fontos. Ha az átlagostól aktívabb gyermeked van, akkor fel kell készülnöd arra is, hogy szem elől tévesztitek egymást. Tanítsd meg neki a teljes nevét és a lakcímeteket, és azt is, hogy ha véletlenül elkeveredik a bevásárlóközpontban, keressen egy másik anyukát - persze rendőrt is mondhatsz neki, de azt ritkán látni a mindennapokban -, mert ő tudni fogja, mi a teendő.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék