Kisgyerek

Ezt semmiképp ne hagyd ki télen a totyogóval!

A téli hidegtől a totyogóval sem kell félni - főként, ha kéznél van egy jó vastag kezeslábas. Lássuk a bakancslistát!
2021. December 28.
Fotó: Getty

Jön a tél? Na, akkor biztos, hogy ki sem mozdulunk otthonról, hiszen pici még a gyerek! Nos, ennél rosszabbat nem is tehetnénk. Lehet, hogy mi a nyarat szeretjük, amikor szabadon jöhetünk-mehetünk a jó melegben, de a kicsiknek bizony nagy öröm a tél is, a hideg is, hiszen először tapasztalják. Ne fosszuk meg őket ettől az élménytől, keressük meg mindazt, ami a télben “rájuk szabott” szórakozás!

Hóban gázolás

Nem számít, hogy hány hónapos a pici, ha már meg tud állni a lábán, akkor itt az ideje megismerkedni az első hóval (sőt, már korábban is a kezébe adhatjuk, hogy ismerkedjen meg ezzel a furcsa anyaggal). Ha már viszonylag biztosan járkál, akkor a hóban gázolás egyszerűen kötelező elem a téli hónapokban! Pláne, hogy olyan ritka ma már a nagyobb hó, Ha esik egy szemmel láthatóbb adag, ne habozzunk, adjuk rá az anorákot a kicsire, és már irány is a park! Szinte mindegyikük imádja a havat, annyira különleges számukra. Nem baj, ha kicsit fázik a kezük, hadd érezzék meg, milyen ez! Persze nem maradunk kinn sokáig.

Forró csoki

Forró csoki, forró tea, forró mézes tej – na jó, a gyerekek esetében inkább csak meleg. De az legyen! Ilyenkor nekik is nagyon jólesik egy kis melegség kívül és belül is. Amikor hazajövünk a hideg utcáról, nyomjuk a kezükbe azt a bögrét, hadd melengessék a kezüket. Innen származik a mi rajongásunk is a forró italok után a hideg évszakokban.

Bekuckózás

A felnőttek imádják ilyenkor befészkelni magukat a kanapé sarkába, jól betakarózni egy meleg pléddel, és az ablakon át nézni a hóesést. Tudjuk, hogy a gyerekek egy percre sem állnak meg, de pár másodpercre talán mégis. Ők is szeretnek hozzánk bújni, jól betakarózni, szorosan ölelkezni. Minden évszakban persze, de amikor hosszú téli estéket kell otthon tölteni, akkor az igazi! Egy jó mese sem ördögtől való ilyenkor.

Kézműveskedés

Kétéves kor körül picit még szűk azon tevékenységek köre, amivel a kicsi hosszan elbíbelődhet, és nem okoz kárt magában. Az olló szúr, a filctollal mindent összefest, a gyurmát megkóstolja… nem egyszerű. De hát a szülők azért vannak, hogy találékonyak legyenek! Erre különösen nagy szükség van télen, amikor délután korán sötétedik, a játszótér nem igazán opció. Úgyhogy jöhet a papírhajtogatás, a zsírkrétázás. Amit valószínűleg fel kell adnunk, az az a törekvésünk, hogy a gyerek tiszta maradjon. A legtöbb kézműves tevékenységnek marad nyoma (például tenyérrel festés), de azért vannak olyanok, amik utána szépen lemoshatók.

Fények, ablakdíszek, karácsonyfák bámulása

Ha már ügyeskedtünk otthon, csodáljuk meg, hogy mások mit művészkedtek! A kicsiknek nagy élmény lehet ilyenkor a feldíszített faluban, városban sétálni. Itt is, ott is felbukkannak a fehér vagy éppen színes fények, némelyik még villog is. Aztán ott vannak a mókás figurák, a mikulások, az angyalok, a rénszarvasok… van látnivaló bőven. Egyre elterjedtebb szokás az is, hogy egy-egy környék közösségében mindenki más napon díszíti fel az ablakát, igazi adventi naptárat hozva így létre, amit karácsony után is megcsodálhatunk még.

Ünnepi énekek

Talán néha már ódivatú szokásnak érezzük, pedig a legszebb hangulatot tudja varázsolni a közös éneklés, nem csak az ünnepek alatt, de utána is! Persze, fel lehet tenni magnón is a szép dalokat, de az nem ugyanaz. Ha mi tanultunk a szüleinktől a télről, a szeretetről, ünnepekről szóló énekeket, feltétlen adjuk tovább a gyerekeinknek! Persze, hallanak ilyeneket az óvodában és iskolában is de a közös éneklést semmi nem pótolja.

Kirándulás

Az ember nem szívesen kerekedik fel a meleg lakásból, amikor kint hideg van. Sokan a megfázástól is féltik a piciket. Pedig ha jól beöltöztetjük őket, nem csak a sarki boltig mehetünk el. A védőnők is megerősítik, hogy a tiszta levegő ilyenkor, télen is jót tesz a piciknek, nem fognak megfázni csak attól, ha kiteszik a lábukat. Egy rövidebb, órás kirándulásra gyerekekkel együtt is vállalkozhatunk – persze ilyenkor inkább még háti hordozóban. A szánkózást viszont már nyugodtan kipróbálhatják, persze szelídebb lejtőn, és az ölünkben. Ezek lesznek azok az élmények, amik egész gyerekkorukat végigkísérik, és amit örömmel mesélnek majd ők is a gyerekeiknek. Csak váltóruha legyen nálunk!