Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezt érdemes tenned, ha hallanak a gyerekek titeket veszekedni

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 14.

Forrás: babaszoba.hu

A gyerekeknek nem jó, ha azt látják, hogy a szülők veszekednek egymással, de időnként elkerülhetetlen, hogy ez megtörténjen. Mit lehet ilyenkor tenni?

Ezt érdemes tenned, ha a gyerekek hallanak titeket veszekedni (Fotó: iStock)
Minden pár életében vannak viták, és ha a kicsik ezt meghallják, a szülőknek meg kell mutatniuk, hogy az emberek nem érthetnek mindig egyet veszekedés nélkül.
A gyerekek úgy tekintenek a szülőkre, mint példaképre, és mindent eltanulnak tőlük - éppen ezért a legjobb, ha már jó előre megbeszéltek a pároddal néhány szabályt arra az esetre, ha kitörne a veszekedés. Andrew Roffman, a new york-i Gyermektanítási Központ Családtudományi Programjának igazgatója azt javasolja, hogy vita esetén a szülők kommunikáljanak úgy egymással, hogy közben kerüljék a szarkazmust, a másik álláspontjának kritizálását, ötletei becsmérlését. Ennél is fontosabb, hogy megértsék partnerük nézőpontját is, és ne cáfolják azt, hanem mondják el, hogy értik az ő nézőpontját, és azt is, miért fontos az a számára.
Ha betartjátok ezeket az irányelveket, azzal megmutatjátok a gyerekeknek, hogy még akkor is lehet tisztelettel bánni a másikkal, ha éppen vitatkozunk vele. Nem szabad engedni, hogy a helyzet elmérgesedjen, hogy a gyerek azt lássa, hogy továbbra is törődtök egymással. Ha a szülők úgy érzik, hogy nem tudnak uralkodni az érzéseiken, Roffman azt javasolja, hogy tartsanak egy kis szünetet, és folytassák azután a vitát, hogy mindketten lecsillapodtak.
Az is nagyon fontos, hogy viselkedtek a vita közben - a kisgyerekek nem biztos, hogy megértik a szavaitokat, de azt látják, ha haragszotok egymásra. - Még a 6 hónapos gyermekek is érzékenyen reagálnak arra, ha az anya és az apa között konfliktus van - magyarázta E. Mark Cummings, pszichológus.
Ha a gyerekek aggódnak, sírnak, félnek, akkor túl intenzív lehet számukra a szituáció, ezért be kell rekeszteni előttük a vitát. Roffman azt javasolja, hogy az arroganciát, megvetést mutató magatartást is érdemes elkerülni. Ha lehet, a vita után beszéljetek a gyerekkel, hogy ennek semmi köze nem volt hozzá, mert a gyerekek még éncentrikusak, és hajlamosak azt gondolni, hogy ők tettek valami rosszat, amiért a szülők összevesztek.
Nagyon fontos, hogy a gyerek azt lássa, hogy sikerült megoldani a problémát, ezért jó, ha a veszekedés után megölelitek egymást a pároddal. Egyetlen kapcsolat sem problémamentes, és a kulturált vitatkozás még jót is tesz. A nap végén az a fontos, hogy a gyermek biztonságban érezze magát, tudván, hogy anya és apa szereti őt, és egymást is.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék