Kisgyerek

Ezért veszélyes idő előtt szobatisztaságra nevelni a gyereket

Sajnos rengeteg fertőzést és urológiai problémát okozhat, ha túl korán kezdjük a szobatisztaságra szoktatást.
2017. Április 07.

Ne sürgesd a kicsit

Dr. Steve Hodges amerikai gyermek urológus szerint 2 éves korban (vagy korábban) még nem szabadna elkezdeni szobatisztaságra nevelni a gyerekünket. Az erőltetés semmiképp nem vezet jóra, ezért érdemes kivárni, míg valóban készen áll rá a gyermek.

Az ideális időpont a 2,5 és 3,5 éves kor, nem csak azért, mert agyban is ekkora érnek meg rá a kicsik, hanem mert a húgyhólyagjuk is ekkora fejlődik olyan szintre, hogy képesek legyenek kivitelezni a dolgot baleset vagy épp kényszeres visszatartás nélkül.

A sietségnek a gyerek egészsége látja kárát

“A túl korai biliztetés nemcsak negatív lelki, de egészségügyi következményekkel is járhat” – mondja dr. Jeffrey Donohoe gyermek urológus. Gyakori eset a krónikus visszatartás – hiszen a kicsik még csak azt értik, hogy nem szabad, hogy pisis legyen a bugyijuk, azt azonban nem mindig tudatosítják, hogy ki is kell menni a vécére, ezért inkább tartogatják.”Amennyiben a gyermekünk naponta kétszer-háromszor megy ki a mosdóba, az nem elég” – mondja dr. Donohoe. “A túl hosszú ideig történő visszatartás húgyúti fertőzések kialakulásához vezethet, különösen a kislányoknál. Az az egészséges, ha a gyerekek ötször-hatszor mennek vécére egy nap” – teszi hozzá.”A krónikus visszatartók esetében sokkal gyakoribbak a napközbeni balesetek is. Az ötévesek kb. 15%-a szenved tőlük. Ennek persze lehetnek idegrendszeri és anatómiai okai is, de rendszerint inkább a rossz vécézési szokásoknak köszönhető, amiért pedig a túl korán elkezdett szobatisztaságra szoktatás okolható. Legtöbbször, ha a gyereket megtanítjuk a napi rendszeres vécéhasználatra, máris megszűnnek a napközbeni balesetek” – mondja dr. Donohoe.A dolog lelki vonatkozása pedig, hogy ha túl korán kezdjük el a szobatisztaságra nevelést, az – mivel a gyerek még nem érett rá, tehát garantáltan sok lesz a napközbeni bepisilés – frusztrációt kelt a kicsiben. “Ha valamit erőltetünk, amire még nem kész a gyermekünk, az rossz hatással lehet a fejlődésére. A bilizés feszültséget kelthet a kicsiben, különösen, ha a szülők folyton noszogatják őt emiatt, melynek végül a szülő-gyerek kapcsolat látja kárát.”

A szülő felelőssége

A szobatisztaság kialakulása egy természetes folyamat, és 4 éves korig minden gyereknél bekövetkezik. Ezért nyugodtan bízhatunk benne, hogy a gyerek magától is meg fog érni rá. Ha pedig már sínen vagyunk, lényeges, hogy nekünk szülőknek kell felügyelnünk a gyerek vécézési szokásait. Kétóránként fontos, hogy emlékeztessük a kicsit a vécéhasználatra. Amikor csak tehetjük, ellenőrizzük is a gyermek végtermékét (“szerencsére” a gyerekek többsége elfelejti lehúzni a vécét).Az a jó, ha (elnézést a részletességért) puhább, humusz-szerű az állaga (a vizes, folyékony állag utalhat hasmenésre). A bogyószerű vagy vastag, kígyóformájú kaki pedig székrekedést jelez. Az is jó, ha megtanítjuk a gyermekünknek, hogy maga is ellenőrizze a székletét, és számoljon be róla nekünk. (Igen, gusztustalanul hangzik, de ezek fontos információk lehetnek a kicsi egészségét illetően).A legtöbb szülő alig várja, hogy ne kelljen többé a gyereke fürdőszobai tevékenységeit monitoroznia. Ami tökéletesen érhető, de jobb, ha tudjuk, hogy addig igen is szükség van erre, amíg biztonsággal meg nem tanulják, hogy vécére járni fontos és rendszeresen szükség van rá (akkor is, ha épp a kedvenc játékukkal játszanak).Kapcsolódó cikkek: