Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért veszélyes, ha mágneses játékot nyel le a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 15. | Frissítve: 2021. május 9.

Forrás: bethesda.hu

Hűtőmágnesek minden háztartásban vannak, ahogy sok kisgyerekes családnál mágneses építőjátékok is. A gyerekek egyre gyakrabban találkoznak mágnesekkel, amiket le is nyelhetnek. Mi a teendő ilyen esetben?

Ezért veszélyes, ha mágneses játékot nyel le a gyerek
Ha a mágnes a légutakba kerül, akkor azonnal el kell távolítani, ezt természetesen gégész szokta elvégezni. Ha a mágnes megakad a nyelőcsőben, akkor annak egyértelmű tünetei vannak: mellkasi fájdalom, nyálfolyás, nyelésképtelenség, kényszertartás. Orvoshoz kell fordulni, ahol a gégész és egy röntgen segít. De mi történik akkor, ha a lenyelt mágnes a béltraktusba kerül?
Ha nem akad meg az idegen test a nyelőcsőben, akkor általában minden nehézség nélkül végighalad a gyomor-bél traktuson, mert máshol már nincs szűkület. Beavatkozást nem, megfigyelést igényel a helyzet.
Ha a gyerek egy darab mágnest nyelt le, akkor nem valószínű, hogy bármilyen probléma adódna, a gyerek székletét érdemes figyelni. Ameddig nem bukkan föl a mágnes, addig a gyerek ne hordjon fémes ruházatot, pl. fémzippzáros ruhát. Öt napig várjunk, ha addig nem jelenik meg a székletben a mágnes vagy ha bármilyen egyéb tünet jelentkezne, akkor forduljunk orvoshoz- olvashatjuk a bethesda.hu-n.
Más a helyzet, ha a gyerek több mágnest is lenyelt. A mágnesek egymáshoz vonzódva maguk közé szoríthatják a bélfalakat, ezzel nem csak az a baj, hogy ez megakasztja a mágnesek haladását, hanem a bélfalak vérellátást is korlátozhatják, ezzel bélátfúródás is bekövetkezhet. Ha röntgenfelvétel igazolja, hogy több mágnes is található a béltraktusban, akkor kórházi megfigyelés szükséges.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék