Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért nem mindegy, mikor eszel lefekvés előtt

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 5. | Frissítve: 2017. október 19.

Forrás: Medipress

Késő este, gyakran éjszaka több millió ember eszik szívesen, márpedig ez az ártalmatlannak tűnő szokás jelentősen növeli a szívinfarktus, a stroke és egy sor egyéb szív- és érrendszeri betegség kockázatát.

Ezért nem mindegy, mikor eszel lefekvés előtt

A problémát az okozza, hogy étkezés után a testünk éberré válik, hogy az élelmiszereket fel tudja dolgozni, márpedig késő este már inkább lazítania kellene, hogy felkészüljön az éjszakai pihenésre.
Egészséges esetben egy átlagember vérnyomása 10 százalékkal csökken, amikor lefekszik aludni. Egy 700 magas vérnyomással küzdő ember bevonásával készült török kutatás ugyanakkor bizonyította, hogy ha lefekvés előtt két órával még esznek ezek az emberek, a vérnyomásuk magas marad.
Ennek oka a szakértők szerint az, hogy amikor az ember eszik, a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, ami igen ártalmas lehet akkor, amikor épp pihenni készülnénk. Léteznek olyan emberek is, akiknek a vérnyomása nem csökken, amikor aludni térnek, és az ő esetükben lényegesen nagyobb a szívproblémák miatti halál kockázata.
"Azok, akik lefekvés előtt két órával még esznek, nagyobb eséllyel néznek szembe azzal, hogy nem csökken a vérnyomásuk lefekvéskor, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent" - mondja a kutatást vezető Dr. Ebru Özpelit, a török Dokuz Eylül Egyetem munkatársa.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék