Kisgyerek

Ezért ne jutalmazzuk a gyereket étellel

A desszert ígérete képes arra késztetni a kisgyerekeket, hogy megegyék a zöldséget. Azonban ennek a jutalmazási módszernek lehetnek negatív következményei is.
2019. December 17.
Miért ne jutalmazzuk a gyereket étellel? (Fotó: iStock)

Sok szülő érzi a teljes csődöt, amikor a gyereke nem hajlandó enni, megkóstolni az új ételeket, vagy csak még egy falatot leküzdeni. Ilyenkor könnyen megszületik az ötlet, hogy valami finomságot, vagy esetleg egy kis ajándékot ajánljunk a gyereknek, ha megeszi az ebédet, vacsorát – jégkrémet, sütit, egy apró játékot. Adott pillanatban még akár büszkének is érezhetjük magunkat, de aztán rájövünk, hogy valójában a kétségbeesés motivált minket arra, hogy efféle “kenőpénzt” adjunk a kicsinek.

Nézzünk szembe a ténnyel: ez a módszer általában működik, és el tudjuk érni vele, hogy több fogyjon az ételből, megegye a gyerek a spárgát, brokkolit is, stb. Lehet, hogy rövid távon hasznosnak bizonyul a megvesztegetés, de vajon hosszú távon is annyira jó stratégia? Attól függ.

Bizonyos esetekben, amikor új ételek, több zöldség fogyasztása miatt jutalmazzuk a gyereket, segíthet abban, hogy új kedvenceket ismerjen meg, vagy gyakrabban fogyasszon a jövőben hasonló ételeket. Egy tanulmány szerint például azok a gyerekek, akik több gyümölcs és zöldség fogyasztása miatt kaptak egy kis ösztönzést, valóban többet is ettek ezekből, és hetekkel később, amikor a motiváló eszközök már elfogytak, továbbra is ették ezeket.

Sally Kuzemchak, a Parents.com szerzője például egy olyan jutalmazási táblát készített az új ételek kipróbálásához, ahol a jutalom nem valamilyen más élelmiszer, hanem például egy közös filmnézés, vagy egy plusz mese lefekvéskor. Gyerekeinél észrevette, hogy ha az ételeket felírják a táblára, az valóban motiválja őket ezeknek az újdonságoknak a kipróbálására. Az ételek közül néhányat pedig a későbbiekben is szívesen fogyasztottak.

De ez a módszer akár vissza is üthet: ha például a desszert annak a függvénye, hogy a gyerek megette-e a zöldséget, akkor a zöldségfogyasztásra úgy tekinthet ezután, mint egy szükséges rossz annak érdekében, hogy valami jót kapjon. Egy kutatásban például arra kértek gyerekeket, hogy fogyasszanak egy általuk kedvelt gyümölcslevet, annak érdekében, hogy utána engedélyt kapjanak arra, hogy játszhassanak bizonyos játékokkal – ennek az lett az eredménye, hogy a gyerekek egyre kevésbé kedvelték azt a bizonyos gyümölcslevet.

Az olyan nagyobb egészségügyi szervezetek, mint az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia is óva intenek attól, hogy nassolnivalóval jutalmazzuk bizonyos ételek fogyasztásáért a gyerekeket. A témában készült több tanulmány kimutatta, hogy amikor a szülők jutalomként vagy büntetésként használtak bizonyos ételeket, később a gyerekeik a magas cukortartalmú, magas zsírtartalmú élelmiszereket részesítették előnyben – mint azok az ételek, amiket gyakran jutalomként kaptak. Az Eating Behaviors folyóirat egyik tanulmánya szerint pedig azok a felnőttek, akik emlékezett arra, hogy a szüleik bizonyos ételeket jutalomként vagy büntetésként használtak, nagyobb valószínűséggel számoltak be olyan problémákról, mint a túlsúly, vagy a rendszertelen étkezés.

(Cikk forrása: parents.com)

Kapcsolódó írásaink: