Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért kell levenni a cipőt a házban

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 19. | Frissítve: 2021. február 13.

Forrás: Medipress

Udvariatlanságnak számít, ha egy idegen otthonba lépve nem vesszük le a cipőnket már az előszobában. De vajon ez egy régi berögződés, vagy egy egészségügyi szempontból is fontos szabály?

Ezért kell levenni a cipőt a házban

Úgy tűnik, az utóbbiról van szó, mivel cipőnk talpán különféle mikroszkopikus élőlények bújnak meg, amelyek akár hasmenést is okozhatnak.
A University of Houston munkatársai megállapították, hogy a kártékony baktériumok utazás közben kerülnek a cipőnk talpára, és a padlón, valamint a szőnyegen kényelmes táptalajra lelve néhány óra alatt megsokszorozódhatnak.
"Egy átlagos ember egyetlen nap során óriási távolságokat tesz meg gyalog, miközben cipője talpán rengeteg kórokozó és mikroszkopikus élőlény bújik meg. Kutatásunk során 2500 mintát vizsgáltunk, és döbbenetes arányban találkoztunk hasmenést okozó baktériumokkal" - mondja a kutatást vezető Kevin Garey professzor.
A szakember több korábbi kutatásra is hivatkozik, amely szintén hasonló eredményekre jutott. "Összességében véve tehát elmondható, hogy cipőt nem csak udvariasságból és megszokásból vesszük le vendégségben, hanem így kíméljük meg ismerőseinket egy nagy adag baktériumtenyészettől" - mondja Garey.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék