Kisgyerek

Ezeket ihatják a gyerekek – itt az új ajánlás

Az italok fontos szerepet játszanak a gyerekek egészségében, befolyásolják az elhízást, a fogszuvasodást, a hidratációt. Szakmai szervezetek közös ajánlása született meg a témában.
2019. Október 08.
Ezeket ihatják a gyerekek - itt az új ajánlás (fotó: iStock)

Az új szakmai ajánlás megfogalmazza, hogy a gyerekeknek 5 éves korukig milyen italokat kéne illetve nem kéne fogyasztaniuk. Az ajánlás megfogalmazói: az Amerikai Dietetikai és Táplálkozástudományi Akadémia (AND), az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia (AAPD), az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és az Amerikai Szív Társaság (AHA). Az ajánlás magyar nyelven a kiskanálkommando. hu-n jelent meg.

Az ajánlás abból az alapvetésből indul ki, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen italt fogyaszt egy kisgyerek: mekkora a kalóriaértéke, a cukortartalma, a tápanyagtartalma. Ezek a tényezők nagyban befolyásolják a gyermekkori elhízást vagy a fogszuvasodást.

Az ajánlás 3 kategóriára osztja az italokat: ajánlott italok, korlátozandó italok és nem ajánlott italok.

Ezeket ihatják a gyerekek - itt az új ajánlás

Az ajánlás nem tér ki az anyatejes táplálásra, alapvetésnek tekinti, hogy a baba 6 hónapos koráig kizárólagosan anyatejet kap, ennek hiányában tápszert – erről készült WHO ajánlás aktuális ma is. Lássuk a három kategóriát.

Ajánlott italok

Ivóvíz

Közhely, hogy a víz nélkülözhetetlen az élethez. Az egyéni vízigény változó, még napi szinten is a fizikai aktivitástól, az éghajlati különbségektől, és kisebb mértékben az étrendi tényezőktől is függ.Az ajánlás szerint a gyerekeket arra kell ösztönözni, hogy sima, ízesítetlen, fluortartalmú vizet igyanak.6 hónapos korig nincs szükség vízre az anyatej mellett, de az ajánlás szerint kivétel lehet, amikor a környezeti hőmérséklet rendkívül magas. Amikor a csecsemő hozzátáplálása elkezdődik, kezdjünk egy kis mennyiségű vizet kínálni a babának.

Szakmai ajánlás

  • 0-6 hónap: Nincs szükség kiegészítő ivóvízre.
  • 6-12 hónap: Összesen 1/2-1 csésze (12O-24O ml)/ nap sima, fluortartalmú ivóvíz étkezési idők alatt is.
  • 1-3 év: 1-4 csésze (24O-96O ml)/ nap sima, fluortartalmú ivóvíz
  • 4-5 év: 1,5-5 csésze (36O-12OO ml) naponta sima, fluortartalmú ivóvíz, a a konkrét mennyiséget a fogyasztott sima tej függvényében kell meghatározni

Tej (pasztőrizált)

A tejtermékek fontos kalcium-, foszfor-, A-vitamin-, D-vitamin-, B-vitamin-, és fehérjeforrások.

Ide tartoznak pl. a tej, a joghurt, a sajt és a dúsított szója italok.

Csak pasztőrözött tejet szabad fogyasztani.

Fontos, hogy 2 éves kor alatt ne csökkent zsírtartalmú (2%) vagy alacsony zsírtartalmú (1%) tejet kínáljunk a gyermeknek, kivéve – gyermekorvossal konzultálva-, túlzott súlygyarapodás vagy elhízás a családban/diszlipidémia vagy más szív- és érrendszeri betegség fennállásakor.

Szakmai ajánlás

  • 0-12 hónap: 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek nem szabad tejet fogyasztaniuk.
  • 12-24 hónap: egyszerű pasztőrözött tej vezethető be. Napi 2-3 csésze (48O-72O ml) teljes tej ajánlott
  • 2-5 év: a gyermekeknek már kaphat sima, pasztőrözött, zsírtalan (sovány) vagy alacsony zsírtartalmú (1%) tejet. A teljes napi tejbevitel legfeljebb 2 csésze lehet naponta (48O ml) 2-3 éves korig, és legfeljebb 2,5 csészére naponta (6OO ml) 4-5 éves gyermekek számára.

Korlátozandó italok

100% gyümölcslé

A 100% gyümölcslé része lehet az egészséges táplálkozásnak bizonyos mennyiségben. A 100% gyümölcslének alacsonyabb az élelmi rosttartalma, mint a gyümölcsnek, és extra kalóriához juttatja a gyereket.A gyermekek teljes napi kalóriaszükséglete az életkorral növekszik; ennek megfelelően a napi tápanyagigény kielégítéséhez szükséges gyümölcsök az életkorral is növekednek.Általában napi 1 csésze (kb. 2OO g) gyümölcs megfelelő 2-3 éves életkortól, 1,5 csésze (kb 3OO g) pedig 4 és 5 év között életkorban.

A 1OO%-os gyümölcslé hozzájárul a gyermekek megfelelő gyümölcs beviteléhez, különösen olyan népességekben, amelyekben a gyümölcs hozzáférés nehézkes vagy nagyon drága.Gyakori, folyamatos gyümölcslé fogyasztása növeli a fogszuvasodás kockázatát.Fontos, hogy

  • a 100% -os gyümölcslé legyen pasztőrözött
  • a 100% gyümölcslé fogyasztása legyen az étkezés része, ne kortyolgassa egész nap a gyerek
  • 100% gyümölcs- és zöldségtartalmú keverékek közül kínáljunk a gyermeknek olyat, amelyek legfeljebb 70 milligramm nátriumot tartalmaz adagonként
  • kaphatóak olyan gyümölcslé-termékek, amelyeket más folyadékokkal hígítanak, például tisztított vízzel vagy kókuszdió vízzel. Ebben az esetben inkább vásároljanak a szülők 1OO% leveket, és otthon hígítsák ha akarják, de ennek a felhígított italnak is meg kell felelnie az ajánlott adagok méretének
  • a hozzáadott cukrokkal ellátott gyümölcslé nem 100%-ban gyümölcslé. Lehet más szó a termékre írva: gyümölcsital, koktél, gyümölcslé ital,

A szakértői testület azt javasolja, hogy ezek a termékek ne legyenek ajánlottak 0-5 éves gyermekek

Szakmai ajánlás

  • 0-6 hónap: A gyümölcslé nem ajánlott.
  • 6-12 hónap: A gyümölcslé nem ajánlott.
  • 1-3 év: Legfeljebb 12O ml 100% gyümölcslé naponta.
  • 4-5 év: Legfeljebb 12O-18O ml 100% gyümölcslé naponta

Nem ajánlott italok

Növényi tej / tejitalok

Tápanyag-összetétel szempontjából nem egyeznek meg a tejjel. Vannak édesített (pl. cukor) és édesítetlen fajták, sőt dúsítottak is különféle tápanyagokkal. A növényi tej nem helyettesítheti az anyatejet vagy a csecsemőtápszert az első életévben sem. Alternatív folyadékok használata ebben az időszakban fehérje- és energiahiánnyal jár, így alultápláltságot és a növekedés romlását okozhatja.A növényi tej azoknak a gyermekeknek ajánlott, akiknek alternatívákat szükséges adni a tehéntej helyett orvosi vagy speciális étrendi szükségletek miatt. Ezen gyermekek ha 1-5 éves korban kizárólag növényi eredetű italokat fogyasztanak, gondos figyelmet kell fordítani az étrendre, hogy biztosítva legyenek számukra a kieső tápanyagok. Ebben tanácsot ad a dietetikus. Ha növényi alapú italokra lenne szükség, a szakértői testület javasolja, hogy a kizárólag a nem édesített fajtákat igyák a gyerekek.

Szakmai ajánlás

  • 0-12 hónap: Növényi tej / tejital nem ajánlott.
  • 1-5 év: édesítetlen növényi tej /tejital nem ajánlottak kizárólagos fogyasztásra a tej helyett (kivéve:szójatej); csak akkor, ha orvosilag indokolt, vagy megfelel a speciális étrendi preferenciáknak.

Ízesített tejitalok

Az ízesített tej sok kalóriát tartalmaz, ezért 2 évesnél fiatalabb gyermekek számára a hozzáadott cukrok elkerülése érdekében kerüljék kínálását. Az idősebb gyermekek (2 és 5 év közötti), a szakértői testület ajánlja az ízesített tejek, italok elkerülését a hozzáadott cukrok és a hozzászokás elkerülése érdekében.

Szakmai ajánlás

0-12 hónap: Nem ajánlott (ízesített vagy egyszerű) tej.

1-5 év: Csak sima, pasztőrözött tej ajánlott; ízesített tej kínálása nem ajánlott.

Juinor tejitalok (toddler milk)

Számos termék hozzáadott kalóriát tartalmaz, a legtöbb kukoricaszirupot vagy más hozzáadott édesítőszert és növényi olajat is. Általában több nátriumot és kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a tehéntej.A WHO és a legtöbb amerikai gyermekgyógyász szervezet ezeket a termékeket szükségtelennek tartja és alkalmatlannak az anyatej helyettesítésére.

Szakmai ajánlás

  • 0-12 hónap: Kerülje a kiegészítést. Elsősorban a tápanyagigényt az anyatej és / vagy anyatej-helyettesítő tápszereken keresztül kell kielégíteni
  • 1-5 év: A totyogó tejital nem ajánlott; elsősorban a tápanyagigényt táplálkozási szempontból kell kielégíteni, megfelelő étkezési szokásokkal

Cukorral édesített italok (SSB)

Ide tartoznak az üdítő italok, gyümölcsitalok, gyümölcs-ízesítésű italok, gyümölcsitalok, sportitalok, energiaitalok, édesített, vizek, édesített kávé és tea italok. Ezeknek a termékeknek nem szabad előfordulnia korai gyermekkorban az alacsonyabb táplálékminőség, egészségtelen íz-preferenciák és egyéb káros egészségügyi következmények miatt.

Szakmai ajánlás

  • 0-5 év: SSB-k kínálása nem ajánlott.

Italok alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel (LCS)

Ezek a termékek általában cukorpótlókat vagy édesítőszereket tartalmaznak. A kisgyermekek LCS fogyasztására vonatkozó kutatások hiányosak. Ide tartoznak a steviát tartalmazó termékek is.

Szakmai ajánlás

  • 0-5 év: Az LCS-tartalmú italok fogyasztása nem ajánlott.

Koffeintartalmú italok

Ide tartozik a kávé / tea, kávés italok, kész teák.

Szakmai ajánlás

  • 0-5 év: Ne fogyasszon koffeintartalmú italokat.

Az ajánlás kiegészítése megemlíti, hogy nem mindegy az sem, milyen eszközből iszik a gyerek. A cumisüveg nem megfelelő, ahogyan azok a kulacsok sem, amelyek elősegítik, hogy például gyümölcslé fogyasztásakor fogszuvasodás következzen be (a kariogén baktériumok miatt).

A kisgyermekeket egy éves korig mindenképpen kezdjék el itatni, de arra ügyeljünk, hogy semmiképpen sem fekvő helyzetben.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kiskanál Kommandó