Kisgyerek

Ezek a keresztnevek mind azt jelentik, mosoly

Ha tényleg igaz, hogy az utónevek jelentése hatással lehet viselőik életének alakulására, ezekből nyugodt szívvel válogathattok!
2021. December 07.
Nevek, amik örömet hoznak a gyerekek életébe (Fotó: Getty Images)

Egészen biztos, hogy nem csak a névválasztáson múlik, hogy boldog lesz-e a kisbabátok élete, de ha egy fikarcnyit is hozzátehet ahhoz, hogy sok öröme legyen, akkor miért ne kereshetnétek neki az itthon is anyakönyvezhető keresztnevek között olyanokat, amik boldogságot, mosolyt, gondtalanságot jelentenek!

Lánynevek

Beáta – ez a latin eredetű név azt jelenti, boldog, így feltételezhető, hogy viselőjének sok oka lesz mosolyogni. Bár szé hangzású és cseppet sem ismeretlen keresztnév, az elmúlt években meglepően kevés kislány kapta ezt az utónevet. Emiatt a legnépszerűbb nevek top 100-as listájába sem került be.

Beatrix – ez is latin eredetű keresztnév, ami annyit tesz, örömet és boldogságot hozó, “boldoggá tevő”. Pont úgy, mint a Beáta, a Beatrix is közismert, de az elmúlt időszakban ritkának számító név, így ez sincs benne a 100 leggyakrabban adott női nevet felsorakoztató összesítésben.

Bolda – ez a magyar gyökerekkel rendelkező lánynév azt jelenti, boldog, örömteli. Nagyon ritkán választott név, olyannyira, hogy sokan talán még nem is hallottak a létezéséről. Emiatt nemcsak mosolyt hozhat a babák életébe, hanem még különleges is.

Éda – német eredetű női név, többszörösen pozitív jelentéssel: nemesi származású, szerencsés, boldog. Hiába ígéretes, amit a viselői számára tartogat ez a név, nagyon kevesen választják, így nem kell attól tartani, hogy a kislány, aki kapja, gyakran botlik majd névrokonba!

Felícia – szép hangzású latin eredetű név, ami azt jelenti, boldog, szerencsével kísért, mosolygó. Ugyanúgy, mint a Felícia, a Feliciána (szintén latin eredetű név, ami azt jelenti, boldog) is rendkívül ritka név.

Fiúnevek

Bódog – magyar eredetű férfi név, ami azt jelenti, boldog, gazdag, vagyis bőven szolgáltat okot a mosolygásra! Mellette szól, hogy elszórtan előforduló utónév, ami azt mutatja, hogy meglehetősen kevesen döntenek úgy, hogy ezt a nevet választják a kisfiuknak.

Felicián – latin eredetű keresztnév, ami nemcsak azt jelenti, hogy örömteli, hanem azt is, hogy szerencsés, ami igazán jó ómen. Mindezek ellenére Magyarországon egészen ritka névnek számít. 

Félix – ezt a külföldön közkedveltebb. latin eredetű fiúnevet nemcsak szép hangzása miatt övezi népszerűség más országokban, hanem a jelentéstartama miatt is: a Félix annyit tesz, boldog, örömökben gazdag. Itthon ritkán adott név mind első, mind második keresztnévként. 

Makár – görög eredetű, elszórtan előforduló keresztnév, ami a többi itt sorakozóhoz hasonlóan azt jelenti, boldog. 

Vidor – nem nehéz kitalálni, hogy ez egy magyar eredetű fiúnév, ami azt jelenti boldog, vidám, mosolygó. Rendkívül ritka névként tartják számon. Igen hasonló, mégis más jelentéssel bíró nevek a Vid, a Vida és a Vidos, amik mind annyit tesznek: jóindulatú, kedves, szívélyes.