Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez hatékonyabb ébresztő, mint a koffein

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 3. | Frissítve: 2017. november 16.

Forrás: babaszoba.hu

Keveset tudunk arról, hogy a mesterséges fény nem csak hátrányokat, hanem fontos egészségügyi előnyöket is rejt magában: segítségével könnyebben felébredünk, mint a kávétól, bizonyos betegségekkel segít felvenni a harcot.

Ez hatékonyabb ébresztő, mint a koffein

Ugyanakkor sötét oldala is van annak, ha valaki túl sok mesterséges fénynek van kitéve.
Ébredésünk pillanatától rengeteg mesterséges fénynek vagyunk kitéve egészen addig, amíg lehunyjuk a szemünket: nézegetjük a mobilunkat, tévét nézünk, ülünk a gép előtt, életünk legnagyobb része tehát mesterséges fényben telik.
Mindez negatív hatással lehet szervezetünk belső órájára, mivel így az összezavarodhat: kevesebb melatonin termelődik, amely az álmossággal kapcsolatos érzetekért felelős hormon.
Az már korábban is kiderült, hogy mindez álmatlansághoz, diabéteszhez, elhízáshoz, szívbetegségekhez vezethet, de a magas vérnyomás és a depresszió is a kockázati tényezők listáján szerepel. Főként a kékfény veszélyes, amelyet az elektronikus eszközök bocsátanak ki.
Új fejleménynek számít azonban, hogy a kékfény a legjobb megoldás, ha elfáradtunk, és egy frissítő kávéra van szükségünk: ez ugyanis rögtön felébreszt minket, egyes kutatások szerint hatékonyabb ébresztő, mint a koffein. Más kutatások szerint az immunrendszert is erősítheti ez a fajta éberség: persze csak akkor, ha a megfelelő időben és mértékben élünk vele, túlzások nélkül.
Tippek alváshiány ellen:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék