Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez a gyerekek ötféle szeretetnyelve

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 14. | Frissítve: 2021. augusztus 4.

Forrás: babaszoba.hu

Minden egyes gyerek másfajta figyelmet és szeretetet igényel. Segítünk megfejteni, melyik a legjobb módja, hogy a te gyerekednek megmutathasd, mennyire szereted őt!

Ez a gyerekek ötféle szeretetnyelve
Az első lépés ahhoz, hogy megértsd a gyermeked szeretetnyelvét az, hogy megfigyeld, ő hogy próbálja kimutatni a saját szeretetét neked. Miért? Mert mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy olyan módon próbáljuk másoknak megmutatni, hogy szeretjük őket, ahogy azt mi szeretnénk tőlük kapni. A gyermekednek a következő szeretetnyelveken mondhatod el, hogy milyen sokat is jelent a számodra.

1. Szeretgess és ölelgess meg!

Bár egy ölelés minden gyereknek azt mondja, hogy Szeretlek!, azoknak, akiknek ez a szeretetnyelve, szinte ordítja! Ha egy kisgyerek folyton a közeledben van, mindig megérint, simogatja a hajad, fogdossa a karod, akkor számára az érintés a legfontosabb, és valószínűleg ez a szeretetnyelve.
Ha ilyen gyereked van, akkor leginkább úgy mutathatod ki, hogy szereted, ha gyakran megölelgeted. Ha közösen ültök a kanapén, karold át akkor is, ültesd az öledbe, és fogd meg a kezét olyan sokszor, amilyen gyakran csak lehet - ez olyan a számára, mintha a kezét ölelnéd meg. Ha valamilyen érzelmileg megterheő dolgot él át, akkor úgy mutathatod meg neki, hogy támogatod és mellette vagy, ha megszorítod párszor a kezecskéit. Ha ez a kicsi elsődleges szeretetnyelve, akkor érdemes a jó reggelt és a jó estét ölelést is bevezetni - ez még akkor is jólesik majd neki, ha már idősebb.

2. Ajándékot, kérlek!

Vannak gyerekek, akik tényleg nagyon szeretnek ajándékokat kapni - és nem cska azért, hogy még több holmijuk legyen. Azoknak, akiknek az ajándékozás a fő szeretetnyelve, az is sokat számít, hogy van egy ajándék becsomagolva, és gyakran még évek múltával is emlékszik arra, kitől, mikor és mit kapott.
Ha a gyerekednek is ez az elsődleges szeretetnyelve, akkor arra van szüksége, hogy folyamatosan meglepetésekkel fejezd ki neki, hogy szereted és gondoskodsz róla. Ezek az ajándékok lehetnek olyan apróságok, mint egy színes kavics vagy üveggolyó, amely az éppen aktuális kedvenc színében pompázik. Természetesen nagyon jó, ha van otthon egy fiókod, tele olyan apróságokkal, amelyeket olcsón szereztél be, de tudnod kell, hogy nem is feltétlenül fontos, hogy pénzt költs az ajándékokra. Ha egy origami állatkát rejtesz a kisgyereked székére, vagy egy préselt falevelet a párnája, ő annak is örülni fog.
Ha apró matricákkal jutalmazod őt, az is remek módja az ajándékozásnak. És ne feledd, ő is hasonlóan mutatja ki neked az érzéseit: éppen ezért nagyon fontos, hogy a rajzait kitüntetett helyre rakd ki a lakásban, és tegyél el minden apróságot, amit ő készít neked - számára ez is ajándék! Amire fontos figyelni, hogy ne ess túlzásba az ajándékokkal, ne kényeztesd el túlságosan, és mindig az életkorának megfelelő, hasznos dolgokkal lepd meg.

3. Beszélgessünk!

Azok a gyerekek, akik kitartóan beszélnek, és kedves, jó hallgatóságnak bizonyulnak, valószínűleg a szavakat használják mint fő szeretetnyelvet. Ha a gyereked boldog, akárhányszor megdícséred, és gyakran mond olyasmiket, mint hogy Anya, te vagy a kedvenc anyukám!, valószínűleg ő is ebbe a típusba tartozik.
Számára leginkább úgy tudod megmutatni, mit érzel iránta, ha szavakba öntöd: amikor nem vagy ott, akkor apró rajzocskákkal, amikor már tud olvasni, kis jegyzetekkel is megteheted ezt. Ami nagyon fontos, hogy ha elmondod neki, mennyire szereted, és milyen hálás vagy érte, nézz mindig a szemébe úgy, hogy leguggolsz, letérdelsz mellé. Néha a háziállatoknak, a fán lévő madaraknak, vagy esetleg a plüssálatainak is dícsérd meg a jó dolgokért, amiket tesz, úgy, hogy azt ő is hallja - így biztosan tudja majd, milyen büszke vagy rá!

4. Ezt megteszed értem?

Valószínűleg ez a legfurcsább szeretetnyelv mindközül, amit nem könnyű megérteni. Vannak gyerekek, akik leginkább a szívességeket értékelik: például ha szomjasak, akkor olyan üdítőt kapnak, amelybe még egy kis esernyőt is tettél, vagy bekötöd helyettük a cipőfűzőjüket.
Ha eltört a játéka, azt meg kell ragasztanod, ha nyom a párnája, azt fel kell ráznod - bizony, ha ez a fő szeretetnyelve a gyermekednek, egy kicsit úgy érezheted, mintha a szolgája lennél, aki mindig az ő kénye-kedvét figyeli. Ennél a szeretetnyelvnél viszont a lehetőségek tárháza szinte végtelen, rengeteg dologgal fejezheted ki a gyermeked számára a gondoskodásod. Amire érdemes odafigyelned, hogy ahogy egyre idősebb lesz, úgy próbáld minél inkább önállóságra nevelni. Nem kell minden egyes kérésre azonnal ugranod, de arra figyelj, hogy átgondolt válasszal térj ki a kérések elől, és tanítsd meg arra idővel, hogy lássa el ő a feladatokat, hogy gondoskodjon a dolgairól ő maga is.

5. Gyere ide, ezt nézd!

Ez a mondat leggyakrabban azoknak a gyerekeknek hagyja el a száját, akik számára a legfontosabb a minőségi idő. Ha gyakran hallod azt, hogy Gyere, ezt látnod kell!, Játssz velem ilyet!, Mutatok valamit a szobámban!, akkor a gyermeked valószínűleg minőségi időért könyörög.
Vigyázz! A minőségi idő nem azt jelenti, hogy vele vagy, de közben mást csinálsz, hanem azt, hogy úgy vagytok együtt, hogy közben csakis ő részesül a figyelmedben. A rövid minőségi időkből is fel fog tudni töltődni, csak add meg neki ezeket az alkalmakat. Amikor beszélgethetsz vele arról, amiről ő szeretne, vagy azt játszod vele, amit ő választ.
Azoknak a gyerekeknek, akiknek az elsődleges szeretetnyelve a minőségi idő, a legnagyobb bűntetés a szobafogság, ahol egyedül kell lenniük: éppen ezért náluk érdemes kerülni ezt a fegyelmezési módszert.
Forrás: parents.com
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék