Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez a fegyelmezési módszer nem árt a gyereknek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 21. | Frissítve: 2021. április 28.

Forrás: babaszoba.hu

Sok anyukának okoz nehézséget, hogy megtalálja a megfelelő fegyelmezési módszer a kisgyermekéhez, és gyakran ódzkodnak olyan módszerektől, mint "kiállítás", mert attól félnek, ez hosszú távon árt a kicsi lelkének.

A "kiállítás", a büntető- vagy gondolkodószék (time-out) gyakran alkalmazott módszer a kisgyerekek fegyelmezésére, ám sokan úgy vélik, ez hosszú távon kifejezetten káros a gyerekek lelki fejlődésére. Egy nemrég publikált tanulmányból azonban kiderült, hogy nem növeli sem a viselkedési zavarok, sem a depresszió vagy a szorongás kialakulásának a rizikóját.
Semmi baja nem lesz, ha time-outtal fegyelmezed
Fotó:iStock
A Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics című lapban megjelent tanulmány szerzői közel 1400 szülőt és gyerekeiket vonták be a kutatásba, és három alkalommal készítettek velük interjút: mikor a gyerek 36 hónapos volt, óvodás korban, majd pedig a gyerek 10 éves volt. Vizsgálták a gyerekek szülőkkel kapcsolatos attitűdjét, a mentális egészségüket, a kreativitásukat és a szociális képességeiket is. Úgy találták, hogy nincs összefüggés a time-out fegyelmezési módszer és a depresszió, a szorongás vagy az agresszív viselkedés között.
Rachel Knight,gyermekpszichológus, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint az elmúlt időszakban sok ellentmondásos, ugyanakkor gyakran pontatlan információt lehetett olvasni a témáról, a fegyelmezés ezen módszerének károsságáról. "Jó néhány olyan vád született, hogy a módszer tönkreteheti a szülő-gyerek kapcsolatot, és negatívan hat az érzelmi egészségre is" - mondta Knight. "De a kutatás egyszerűen cáfolja ezt az állítást."
Ugyanakkor, mint minden nevelési és fegyelmezési módszernél, a kulcs itt is a következetesség és a megfelelő használat. Knight szerint a szülőnek fontos nyugodtnak maradnia, a környezet pedig legyen pozitív. 
(Cikk forrása: thebump.com)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék