Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Étvágytalan a gyerek? Pár tipp, ami segíthet

Szerző: Babaszoba.hu

2015. június 22. | Frissítve: 2021. december 16.

Forrás: Kismama magazin

Ismétlődően előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor kevesebbet eszik, mert betegség lappang benne, jön a foga, vagy egyszerűen csak nincs türelme nyugodtan ülni az asztalnál.

Az étvágy hullámzó lehet


Fontos figyelmeztető jeleket mulaszthatsz el, ha csak arra törekedsz, hogy az általad szükségesnek vélt mennyiséget belediktáld. Jegyezd fel inkább, mennyit eszik valójában, mit nem fogad el, és hogyan utasítja el.
Persze csak akkor van ennek értelme, ha az étkezések között nem kap be itt-ott néhány falatot, hiszen akkor szinte követhetetlen, mennyit evett.
A folyamatos etetéssel, unszolással csak rontasz a helyzeten, mindkettőtök számára harc és játszma lesz az étkezés. Ha tartósan keveset eszik a gyerek, fáradékony, nem mozog sokat, fordulj gyerekorvoshoz!
Ha nem áll a háttérben semmilyen betegség, egyszerűen tekintsd kihívásnak az étvágytalan időszakot: most különösen ügyelj a helyes étkezési szokások kialakítására.

Tippek étvágytalanság esetére

  • Napközben kínáld meg gyakran pohárból innivalóval: vízzel, édesítés nélküli gyümölcsteával, enyhe kakukkfű-, menta- vagy citromfűteával.
  • Több rövidebb étkezést iktass be, ha nincs türelme az evéshez, de ne járkálgass utána a kanállal, és ne tarts hosszas cirkuszi előadást, csak hogy becsempéssz a szájába egy-két falatot.
  • Piknikezni jó: vigyetek magatokkal a játszótérre feldarabolt gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kenyérből készült miniszendvicset. Üljetek le egy padra, telepedjetek le egy takaróra vagy otthon a képeskönyvek mellé egy kényelmes kuckóba. Egy üldögélős játék mellett is lehet egészséges falatokat csipegetni, kevésbé jó ötlet egy zacskó kölesgolyót a babakocsiban üldögélő gyerek kezébe nyomni - ez ugyanis valóban telít.
  • Négy étkezés is elég lehet naponta, ha azt látod, valóban nem éhezik meg. Tegyél elé színes ételdarabokat, kis falatkákat, és egyetek együtt az asztalnál ülve. Te is ülj le és egyél, mert elsősorban a látottakat utánozza a gyerkőc.
  • Főzelék helyett adhatsz főtt darabos zöldséget, apróra felvágott gyümölcsöt. Hadd csipegessen kézzel, vagy bökdösse fel villára a kis darabokat.
  • Elfogadhatod, hogy néhány ételt elutasít, időnként azonban próbálkozz vele ismét, és vezess be új gyerekételeket is, hiszen változik a hangulata és ízlése is. Nem kell mással pótolnod, ha valamit nem evett meg, majd a következő étkezéskor jön más, addigra jobban meg is éhezik.
Kapcsolódó cikkeink étvágytalanság témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék