Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ettől is függ, hogy kinél milyen súlyos a koronavírus-fertőzés

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 5.

Forrás: Portfolio.hu

Sok mindentől függ, hogy mennyire súlyos a koronavírus betegség lefolyása, virológusok szerint az egyik tényező az lehet, hogy mekkora dózisban találkozunk a fertőzéssel.

Ettől is függ, hogy kinél milyen súlyos a koronavírus-fertőzés (fotó: Getty Images)
Az, hogy mekkora ez a dózis nagyban függ attól, hogy viselünk-e maszkot. A maszkviseléssel ugyanis csökkenthető a szervezetbe jutó vírus mennyisége, ezáltal nagyobb eséllyel vészelhetjük át a fertőzést tünetmentesen - idézi a CNN Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzorát, amit a portfolio.hu szemlézett.
Sőt, az is lehetséges, hogy a maszkviselés nemcsak a fertőzések arányát csökkenti, hanem segít mérsékelni a betegség lefolyásának súlyosságát, akár tünetmentességét. Feltételezések szerint a tünetmentesség annak köszönhető, hogy a maszk segít csökkenteni a bejutó vírusrészecskék számát.
Már korábban is felmerült, hogy a betegség súlyossága arányos a bejutott vírusszámmal. A témában a CNN-nek nyilatkozó virológus szerint a koronavírus más vírusokhoz (például az influenzához) hasonlóan úgy működik, hogy egy bizonyos számú kórokozó (patogén) szervezetbe jutása okoz csak megbetegedést.
Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzora így magyarázza a jelenséget:
"Ha egy élőlény megfelelően alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, ki sem alakul benne a betegség. Ha egy bizonyos "mágikus" mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. Viszont ha a vírusdózis nagyon magas, az súlyosabb tüneteket okozhat. Emiatt a kórokozók mennyisége nagyon fontos."
A fertőzés súlyosságát egyes elméletek szerint a víruskitettség időtartama is befolyásolja, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy egy légtérben vagyunk huzamosabb ideig egy koronavírusos beteggel vagy csak elmegy mellettünk az utcán.
Sok múlhat azon is, hogy egy adott személy milyen egészségi állapotban van, ugyanis más mennyiségű vírusra van szüksége egy stresszes, legyengült immunrendszerű személynek ahhoz, hogy megbetegedjen. Magyarán könnyebben elkapja a fertőzést.
A vírus esetében valószínűségekről beszélünk, így lehet, hogy egy viszonylag egészséges embernél okoz súlyos tüneteket a megbetegedés.
A kutatók a maszkviselés fontosságára is felhívják a figyelmet, a maszkok ugyanis bár általában nem nyújtanak 100 százalékos védelmet, kiszűrik a vírusrészecskék egy jelentős részét, így a szervezetbe jutó patogének száma alacsony marad. Egyes zárt közösségekben, például hajókon, üzemekben, ahol mindenkinek kötelező volt maszkot hordani, a megbetegedések 80 százaléka tünetmentes eset volt, ami kétszer nagyobb arány, mint amit például az amerikai járványügy becsül.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék