Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ételdobáló kisgyerekből jó tanuló

Szerző: Babaszoba.hu

2013. december 16. | Frissítve: 2015. október 4.

Forrás: Medipress

Kedves szülők figyelem! A legújabb kutatás szerint minél többet játszik gyermekük az étellel az etetőszékében, annál többet tanul.

Az Iowai Egyetem kutatói a Developmental Science szaklapban megjelent tanulmányukhoz azt vizsgálták, hogyan tanulják meg 16 hónapos gyermekek a nem szilárd tárgyak, például a zabkása vagy a ragasztó nevét. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kisgyermekek könnyebben megtanulják a szilárd tárgyak neveit, mert változatlan méretük és alakjuk miatt egyszerűbben fel tudják ismerni azokat. A folyékony, ragacsos, nyúlós állagú tárgyakat viszont nem olyan könnyű azonosítani.
A legújabb kutatás azt mutatja, hogy ez megváltozik, ha a gyerekeket általuk jól ismert környezetbe helyezik, például amikor valamit éppen a szájukba kanalaznak. Ezekben az esetekben javul a szótanulás hatékonysága, mert az ilyen korú gyerekek ebben a kontextusban, evés közben szokták látni a nem szilárd tárgyakat - magyarázta Larissa Samuelson, az egyetem pszichológusa. "Ha ezeknek a tárgyaknak tesszük ki őket az etetőszékben ülve, jobban teljesítenek. Ismerős számukra a környezet, ami segít visszaemlékezni, és felhasználni a nem szilárd tárgyakról korábban szerzett ismereteiket" - mondta Samuelson.Kísérletükben az egyetem kutatói Samuelson vezetésével 16 hónapos kisgyermekeket tettek ki 14 nem szilárd tárgynak, főként olyan ételeknek és italoknak, mint almaszósz, puding, gyümölcslé és leves. Miután megmutatták nekik a tárgyakat, a kutatók kitalált szavakat mondtak rájuk, például "dax" és "kiv".

Egy perc múlva megkérték a gyerekeket, hogy azonosítsák ugyanazokat az ételeket más méretben és formában. A feladathoz a gyerekeknek nem volt elég ismerniük a formát és a méretet, hanem az állagukat is ki kellett próbálniuk, hogy kideríthessék, miből van az adott tárgy, és megadhassák a megfelelő nevet.

Nem meglepő módon sok kisgyerek örömmel veti bele magát a feladatba úgy, hogy turkálja, tapogatja, kóstolja, és - hát - dobálja a nem szilárd tárgyakat, hogy kiderítse, mik azok, és rájöjjön a megfelelő társításra a hipotetikus nevükkel. A kutatás azt mutatta, hogy azok tudták a legjobban megnevezni az ételeket, akik a legtöbbet "játszottak" az ételekkel. A kutatók úgy vélik, a feladat arra utal, hogy a gyerekek viselkedése, környezete (vagy helye) és a kísérletezés elősegíti a korai szókincs megszerzését. Ez a tanulás pedig összefüggésben áll az idősebb kori jobb kognitív fejlődéssel és működéssel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék