Kisgyerek

Érzem, hogy mit kell tennem

"Andor nagyon szereti a zenét: amikor pelenkázom vagy hintáztatom, furcsa dalocskák jönnek ki belőlem, az apja pedig zenét ír hozzájuk."
2011. Május 02.

Névjegy

Jordán Adél (31)

Foglalkozása: színművész, a budapesti Katona József Színház tagja

Szülei: Lázár Kati és Jordán Tamás színművészek

Férje: Keresztes Tamás színművész, zeneszerző

Gyermeke: Andor, született 2010. november 6-án

Miben láthattuk? Adél az utóbbi évek legtöbb magyar sikerfilmjében szerepelt (többek között: Csak szex és más semmi, 9 és 1/2 randi, Kolorádó Kid), valamint számos klasszikus és modern színdarabban játszott (például: Ivanov, Barbárok, A hős és a csokoládékatona, A szerelem diadala).

Az óbudai ház zöldre festett, szecessziós stílusú fakapujában futunk össze Adéllal és az igazak álmát alvó Andorral – épp a sétából érkeznek haza. Adél betessékel az otthonos lakásba, melyet nemrégiben saját kezűleg újítottak fel és alakítottak át. Amíg Andor az udvaron alszik tovább, Adél valódi kávéból, főzés nélkül készít nekem kávét a Szabó Győzőtől kapott leírhatatlan kis konyhai eszközén. A végeredmény határozottan kávéízű, a háziasszony határozottan barátságos.

A lelkem is készült

– Nagyon nagy szerencsém volt, mert csak az első harmadban vett elő néha egy kis émelygés, de ettől eltekintve végig rendben voltam. Jártam kismamatornára, végül összeállítottam magamnak egy programot otthonra. Rendszeresen úsztam is, ez a mozgásforma nagyon jólesett. A Rudasba jártam, ahol rajtam kívül csak nyugdíjas nénikék úszkáltak, remekül éreztem ott magam. Még nyáron is dolgoztam, Zsámbékon tartottunk előadást az osztálytársaimmal. Amúgy tele voltam kételyekkel, hogy minden jól alakul-e, egészséges lesz-e a baba és hasonlók – a kétségek és félelmek csak akkor múltak el, amikor rám tették Andort.

– Könyvből készültél a babázásra, vagy bíztál az ösztöneidben?

– Sokat segített, hogy jártam szülésfelkészítőre Geréb Ágiékhoz. Addig csak vizsgálatokkal, számadatokkal szembesültem; a nőgyógyászat férfiak irányította világa szárazabban fogja fel a terhességet. Ágiéknál szoptatásról, csecsemőgondozásról és az anyává válás lelki oldaláról is beszélgettünk. Ott fogtam fel, hogy egy kis lényecske él már bennem, akinek lelke van. Akkoriban nagyon elgondolkodtam az otthon szülésen, de végül Geréb Ági nem lehetett volna ott, így ugyan kórházban, de választott szülésznőnél hoztam világra Andort.

– Andor érkezésének tiszteletére nagy lakásátalakításba fogtatok. Időben elkészült?

– Megbeszéltem a pocaklakó Andorral, hogy még ezt meg azt meg kell csinálnunk, csak utána jöjjön. Az utolsó hiányzó részlet a konyhapult volt – amikor felszereltük, aznap éjjel megindult a szülés…

Másképp hozta az élet

– Beavatkozásmentes szülést terveztél. Sikerült?

– Sajnos nem. A 38. héten egy hajnali órán elkezdett szivárogni a magzatvíz, de sokáig fel sem fogtam, mi történik velem. Fájásaim is voltak, de azt hittem, jóslófájások. Így aztán szép nyugodtan itthon fürödtem, boroztam, írtuk a még rendszertelen fájásokat. Tizenkét óra telt el, mire bementünk a kórházba, ahol fájdalomcsillapítást nem kértem, oxitocint viszont adtak. További huszonnégy óra vajúdás után, a kitolási szakaszban meg kellett császározni, addigra már annyira elfáradtunk mindketten.

– A párod veled volt?

– Tamás végig, pontosabban a műtétig fantasztikusan velem volt, olyan koncentráltan rám figyelt, hogy úgy éreztem, együtt csináltuk végig. A császár ellenére felemelő érzés volt, és kellemes élményként maradt meg bennem. Szeretném egyszer megtapasztalni, megélni az igazi szülést is!

– Milyen volt találkozni a babáddal?

– Amikor rám tették, fáradt volt, de erőnek erejével kinyitotta a szemét, és nagyon alaposan megnézett magának. Már az első éjszakát velem töltötte, amit jóformán végigaludtunk.

– A nevét mi alapján választottátok?

– Az én egyik nagypapám is Andor volt, és Tomié is, így egyértelmű volt a névválasztás.

– Volt segítséged az első napokban?

– A párom anyukája két hétig velünk volt, rengeteget segített. Napokig mozogni is alig bírtam, nem is tudom, hogy oldottam volna meg egyedül.

– Az apuka részt vesz a baba körüli teendőkben?

– Mivel Tamásnak van egy kilenc évvel fiatalabb öccse, akit kicsit szülő módjára félt, és úgy is gondoskodik róla, Andorra is nagyon hamar ráhangolódott. Sok terhet levesz a vállamról. Rengeteget dolgozik, de amikor itthon van, teljesen rá tudom bízni a picurt, százszázalékosan helyettesít engem.

– Sikerült szoptatnod?

– Csak három hónapig tudtam szoptatni, hiába fejtem, nem volt elég tejem. Szerencsére a mai napig kap anyatejet a barátnőmtől, Jucitól (Rezes Judit színésznő). A tejtestvére, Misi és Andor közt mindössze öt nap van.

Csak figyelni kell

– Amióta itt vagyok, egy panaszszava nem volt. Mindig ilyen rendes?

– Jó baba, csak akkor sír, ha éhes. Én nem hagyom őt sírni, remélem, ezzel nem rontom el. Jó alvó: este kilenctől egyhuzamban alszik hat órát, azután megint négyet, és sokszor a délelőttöket is alvással tölti. Az alvást a kiságyban kezdi, kettőnk közt folytatja, reggel pedig a rugós hintába szoktam tenni, ami egyébként valódi áldás. Andor nagyon szereti a zenét: amikor pelenkázom vagy hintáztatom, furcsa dalocskák jönnek ki belőlem, az apja pedig zenét ír hozzájuk. Gyakran együtt énekelünk neki.

– Az embert ilyenkor elárasztják jó tanácsokkal. Te kire hallgatsz a gyereknevelést illetően?

– Meghallgatok mindenkit, majd leszűröm belőle, amit jónak látok. Erre a gyerekre csak oda kell figyelni, és érzem, hogy mit kell tennem. Néha utánaolvasok dolgoknak az interneten, de ott is leginkább megerősítést keresek.

– Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást az új élethelyzetben?

– Huszonnégy órás műszakban vagyok. Talán az a legnehezebb, hogy időt és energiát tudjunk áldozni egymásra a párommal. Ő éjjel tizenegykor ér haza, és ha fennmaradok vele pár órát, akkor már le sem érdemes feküdnöm, mert kettő-három körül kel Andor. A pörgés is hiányzik, néha ráébredek, hogy napok óta nem beszéltem felnőtt emberrel. Tamás arra is odafigyel, hogy időnként elmehessek itthonról, de amikor kimozdulok, mindig rájövök, hogy ez még nem az én világom, nem maradok le semmiről, és egy ideig megint nem akarok elmenni sehová.

– Andorral viszont eljártok…

– Imádja a programokat, bárhová elvisszük, remekül elvan. A levegőn mindig elalszik, a minap pedig egy Spában voltunk, ahol a nyugágyon fekve órákig nézelődött. Voltunk már Ringatón is – nyilván tetszett neki, mert elaludt. A játszóterünkön van egy fedett játszóház, itt szintén szoktak lenni jó programok a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében.

– Van vele egykorú gyerkőc a családban?

– Nagyszüleim a Jordán részről elmúltak 90 évesek, és 70 éve élnek együtt. Andor a tizennyolcadik dédunoka. Akikkel a legtöbbször találkozunk, az egyik bátyám, akinek másfél és hároméves gyerekei vannak. Ám úgy tűnik, Andor egyelőre nem igényel gyerektársaságot, remekül elszórakoztatja magát plüssállat barátaival, Elefánt Ellivel, Répa Rudival és Oroszlán Szonjával…

Forrás: Kismama magazin