Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Enyhe télben is fertőz a bárányhimlő

Szerző: Babaszoba.hu

2015. február 4. | Frissítve: 2016. december 30.

Forrás: babaszoba.hu

Évente 30-40 ezer gyermek betegszik meg itthon bárányhimlőben, minden 100. kórházba kerül vele. Az időnként veszélyes szövődményeket is okozó betegséggel fertőzött gyerekek kétharmada még óvodás korú.

Ismét egyre több a pöttyös gyermek az orvosnál - az enyhe téli szezon kedvez a fertőző betegségek kialakulásának, így a lázzal, kiütésekkel és viszketéssel járó, akár 2-3 hétig is elhúzódó bárányhimlőnek is.

A bárányhimlős gyerekek kétharmada óvodás korú

A gyermekek 90 százaléka még óvodás korában átesik ezen a kellemetlen megbetegedésen, mely egy két adagból álló védőoltással megelőzhető lenne. Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványvédelmi Központ adatai szerint a fertőzött gyerekek mintegy 6 százalékánál okozhat különböző szövődményeket a vírus, Európában a bárányhimlő szövődményei miatt kórházba került gyermekek 70 százaléka 15 éven aluli. Magyarországon évente mintegy 300 bárányhimlős kisgyermek szorul kórházi ápolásra.
Hazánkban a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző gyermekbetegség, mely a megbetegedések kétharmadában óvodás kor végéig fertőzi meg a gyermekeket. A kiütéseket, viszketést és lázat okozó fertőzés, egyes esetekben kórházi terápiát is igénylő szövődményekkel is járhat.
A fertőzést egy vírus okozza, ami cseppfertőzéssel terjed, és mivel rendkívül ragályos, bölcsődébe, vagy óvodába kerülés után a gyermekek nagy része megfertőződik általa. A beteg hosszú lappangási idő után, nagyrészt 14 nap elteltével mutat tüneteket, viszont már a kiütések megjelenése előtt 1-2 napban fertőz, így a betegség könnyen járvány kialakulásához vezethet.
Magyarországon a regisztrált bárányhimlős esetek száma éves szinten 30-40 ezer körül alakul az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai alapján. 2016-ban csúcsot döntött a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint április közepéig 17 ezer fertőzést regisztráltak, ez az ötéves átlagértéket is meghaladja.
Tudtad?
  • évente 30-40 ezer bárányhimlős eset van hazánkban, 1 százalékuk (300-400 kisgyermek) szorul kórházi ápolásra
  • a lázzal, kiütésekkel és viszketéssel járó betegségen a gyermekek 90 százaléka átesik
  • az esetek kétharmadában óvodás kor végéig fertőződik meg a gyermek, 100-ból egy kisgyermek kórházba kerül
  • Európában a szövődmények miatt kórházba kerülő gyermekek 70 százaléka 15 éven aluli
  • a szövődmények nagyrészt az egészséges gyermekeket veszélyeztetik, a csökkent immunvédekezésű betegeknél kezelés nélkül halálos betegséget is okozhat
  • két adagból álló védőoltással már 9 hónapos kortól kialakítható a védelem

A bárányhimlő súlyos szövődményeket is okozhat

- A bárányhimlő többnyire enyhe lefolyású betegség, de komoly szövődményeket is okozhat, ilyen például az agyvelőgyulladás és tüdőgyulladás. Ritkán, halálos kimenetelű is lehet, vagy súlyos szövődménnyel járhat, késői idegrendszeri maradványtünetekkel gyógyulhat. A leggyakoribb szövődmény a hólyagos bőr felülfertőződése a test különböző részein, ami a gyógyulás után is gyakran maradandó hegekkel jár - hívta fel a figyelmet Dr. Muzsay Géza a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.
- Bár kevesen tudják, de akár szívizom-, máj- vagy ízületi, csontvelőgyulladást is okozhat a bárányhimlő. Az egyik leggyakoribb idegrendszeri komplikáció a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás - tette hozzá a szakember.
A bárányhimlő szövődményeivel orvoshoz kerülők jelentős része egyébként korábban teljesen egészséges volt - igazolják az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának adatai, mely szerint az 1993 és 2006 között ápolt 98 szövődményes bárányhimlős beteg 76 százaléka korábban nem szenvedett más megbetegedésben.

Kétadagos vakcinával megelőzhető - A döntés a szülők kezében van

A megbetegedések kétharmada 6 éven aluliakat érint, de a 3-5 évesek között a leggyakoribb a megjelenése. A bárányhimlő nem csak immunhiányos gyermekekre lehet veszélyes, teljesen egészséges gyermekek esetén is felléphet szövődmény, ezért érdemes a megelőzést választani. Védőoltással a bárányhimlő megelőzhető. Egyéves kor után, de mindenképpen közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltatni a gyermekeket a betegség ellen. Az OEK ajánlása szerint a legideálisabb a gyermekeknek 16-18 hónapos korban beadatni, minimum 6 hét különbséggel.
Dr. Muzsay Géza véleménye szerint lehetőleg egy éves kor után, de közösségbe kerülés előtt mindenképpen ajánlott beoltani a gyermekeket az oltási séma alapján megfelelő időközben adott 2 védőoltással. "Bölcsődébe, óvodába kerülve szinte mindegyik beoltatlan gyermek megkapja a betegséget, ami gyorsan járványok kialakulásához vezethet. Azokban a praxisokban, ahol magas a bárányhimlő elleni átoltottság, szinte teljesen megszűnt, vagy évi egy-két esetre csökkent a megbetegedések száma. A szabályoknak megfelelően beadott bárányhimlő elleni védőoltás a védekezés hatékony eszköze."

Nem családbarát megbetegedés

Egy családon belül a második illetve harmadik családtag bárányhimlő-fertőzése rendszerint jóval több kiütéssel jár, súlyosabb lefolyású és hosszabb ideig tart. Ha az óvodás gyermek védőoltást kap, akkor egyúttal megelőzhető az is, hogy a kisebb testvérét - vagy a fertőzésen még át nem esett várandós anyukáját, aki esetleg az életkora vagy állapota miatt nem kaphat védőoltást - megfertőzze.
A bárányhimlős megbetegedés további problémája, hogy a magas fokú fertőzési arány miatt, egy családon belül a testvérek rövid időn belül jelentkező egymás utáni megbetegedését okozhatja, így az egyik szülő, hosszú időre, hetekre kieshet a munkavégzésből.

Tévhitek

A betegség kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Érdemes figyelni arra, hogy a helyes kezelés csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Sokan úgy vélik, jobb átesni rajta, miközben nem jósolható meg, hogy kinél lesz súlyos lefolyású, vagy szövődményekkel járó a bárányhimlő.
Téves információ az is, mely szerint, ha most beoltják a gyereket, akkor felnőttként lesz beteg.Jó tudni, hogy az oltás nem terheli a szervezetet, sőt, működésre serkenti az immunrendszert.

Felnőttkori bárányhimlő - még a sztárokat sem kíméli

Nem feledkezhetünk el róla, hogy a bárányhimlő nem csak gyermekbetegség. Akik gyermekkorban nem estek át rajta, azok felnőttkorban még fogékonyak - ez a magyar felnőtt lakosság 10-15 százalékát érinti. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és több kockázattal jár.
A felnőtteknek számolni kell az övsömörrel is, ami a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás. A betegséget a bárányhimlőért is felelős varicella vírus okozza, úgy, hogy a bárányhimlő javarészt gyermekkori átvészelése után a vírus megbújik a szervezetben, és évekkel később aktiválódik övsömört okozva.
Az elmúlt években több híresség is átesett bárányhimlőn. Kótai Mihály bokszoló megbetegedésekor feleségének és öt hónapos kislányának el kellett otthonról költöznie néhány napra a fertőzésveszély miatt. 2014 decemberében pedig Angelina Jolie megbetegedése hívta fel a figyelmet a bárányhimlő elleni védekezés fontosságára.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék