Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ennyi négyzetméterre elég a CSOK

Szerző: Babaszoba.hu

2018. október 14.

Forrás: HVG.hu

Vajon hol, mire elég a lakásvásárlásnál a családi otthonteremtési kedvezmény?

Ennyi négyzetméterre elég a CSOK
A megyeszékhelyeken egy 60-70 négyzetméteres használt lakás ára 10-25 millió forintba kerül - az ingatlan.com elemzése szerint. A legdrágább városok között van Debrecen, Győr és Székesfehérvár, ezekben a városokban 20 és fél-25 millió forintba kerülnek a 60-70 négyzetméteres lakások, míg Kaposváron, Salgótarjánban vagy Miskolcon ugyanekkora lakások 10-14,7 millió forintból jönnek ki.
Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője a hvg.hu-nak elmondta, hogy leginkább a vidéki nagyvárosokban, megyeszékhelyeken jelenthet szintlépést a CSOK használt lakásoknál, itt ugyanis akár egy félszobával nagyobb lakást tudnak vásárolni az átlagos 1,5 millió forintos állami támogatással.
Budapesten ugyanekkora támogatás 3 négyzetméterre elég.
A fővárosban a háromgyerekeseknek adható 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás jelentheti a legnagyobb segítséget: új lakások esetében egy budapesti 60-70 négyzetméteres lakás átlagosan 700 ezer/négyzetméteres áron kel el, így a 10 milliós CSOK 14 négyzetméter pluszt jelenthet. Ugyanez vidéken plusz 20-30 négyzetmétert jelent.
Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője hozzátette, hogy az állami támogatás mellett az alacsony kamattal felvehető hitelek segítik leginkább a vásárlókat: egy 20 évre felvett, végig fix törlesztésű 10 millió forintos lakáshitel esetében a legolcsóbb konstrukciónál a teljes hiteldíjmutató (thm) 5,3-5,6 százalék, a teljes visszafizetendő összeg 16 millió forint. A használt lakásokhoz adott átlagos 1,5 millió forintos CSOK-kal együtt a visszafizetendő összeg 14,5 millió forint lesz, így a feltételezett thm mindössze 4 százalékra csökken.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék