Kisgyerek

Ennek biztos nem fog örülni a gyerek, ha felnő

Vajon a gyerekek mit szólnak majd ehhez az új TikTok kihíváshoz, amikor felnőnek?
2021. Március 09.
Ennek biztos nem fog örülni a gyerek, ha felnő (Fotó: Getty Images)

A TikTok-on már több olyan kihívás indult, amely arra kérte a szülőket, hogy mondjanak el valamit anélkül, hogy valóban kimondanák. Ilyenek voltak például a “mondd el, hogy gyerekeid vannak, anélkül, hogy azt mondanád, gyerekeid vannak” (“tell me you have kids without telling me you have kids”), vagy a “mondd el, hogy a gyereked bölcsibe megy, anélkül, hogy azt mondanád, hogy bölcsibe megy” (“tell me your kid goes to daycare without telling me they go to daycare”). Ezeknek a kihívásoknak a lényege, hogy a szülők vicces, egyedi, szemléletes módon mutassanak meg valamit, ahelyett, hogy kimondanák azt. Ezek közül a legújabb: “mondd el, hogy a gyereked kakil, anélkül, hogy kimondanád” (“tell me your child is pooping without telling me”) – írja a Parents.com.

A kihívás a @hsearfoss nevű TikTok felhasználó videója után indult, aki Elliot nevű babájáról osztott meg egy felvételt, amint az etetőszékében ül, és közben morgó hangot hallat. Az anyuka a következő felirattal osztotta meg a klipet: “Szegény srác”.

Azóta pedig további szülők is csatlakoztak, és megosztották saját szemléletes tartalmukat arról, amikor kisgyerekük éppen a nagydolgát végzi.

A @jonandkatie nevű TikTok felhasználó azzal a kérdéssel tette ki a videóját, hogy “Miért teszik ezt ennyire nyilvánvalóan?”. Míg egy másik szülő egy olyan videót osztott meg, amelyen gyermeke egy kiságyban ül, és sír a folyamat során.

Néhány baba pedig egyenesen zavarodottnak tűnik a kis teste természetes funkciója miatt.

Az új trend népszerű lett a babás és kisgyerekes szülők körében, de ahogy a portál is írja, felvet néhány kérdést a határokkal kapcsolatban. Hiszen azt még nem tudjuk, hogyan reagálnak majd a gyerekek ezekre a posztokra, amikor felnőnek.

Mit érdemes tudni a sharenting jelenségről?

Teljesen érthető, ha a szülők tartalmat osztanak meg a gyermekeikről, hiszen szeretik őket és büszkék rájuk, és ezt meg szeretnék osztani másokkal is. De vajon bizonyos posztok, képek, videók miatt hogy érzi majd magát a gyermek, amikor felnő, hogy reagál majd egyes róla készült tartalmakra?

Ahogy az a Hintalovon Alapítvány weboldalán olvasható, 2012-ben jelent meg először a nemzetközi sajtóban a “megosztás” (share) és a “szülőség” (parenting) fogalmak összevonásával a sharenting kifejezés. Ez arra a jelenségre utal, ha a szülő túlhasználja a közösségi médiát, és újszülöttkortól kezdve (sőt, gyakran már magzati kortól) képekkel, történetekkel és megosztásokkal árasztja el az internetet.

Ahogy az alapítvány cikkében is olvasható, “alapvetően nem is azzal van a baj, ha valaki időről időre leír egy kedves vagy vicces történetet, hanem ha meggondolatlanul olyan posztokat tesz ki, amelyekkel a saját gyereke jogait sérti.” Ami könnyen előfordulhat, leggyakrabban olyankor, amikor a szülő a gyereke személyes adatait osztja meg. A gyermek neve, születésnapja, arcképe ugyanis mind olyan információ, ami komoly veszélyt jelenthet, ha valaki vissza akar élni vele.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy ne osszunk meg semmit a gyerekekről, a családról, de érdemes megfontoltabban eljárni. Az, ha átgondoljuk, miért is szeretnénk megosztani egy tartalmat, és azt, hogy az adott tartalom esetleg lehet-e a későbbiekben kellemetlen a gyermek számára, már segíthet elkerülni a sharenting csapdáját.

Továbbá kerüljük a személyes, privát információ megosztását, mert ezekkel az adatokkal akár vissza is élhetnek.