Kisgyerek

Engedd el ezt a 15 dolgot és boldog szülő leszel

A szülőség kihívásokkal teli, és néha elfelejtjük, hogy boldogok is lehetünk közben.
2020. Október 04.
Engedd el ezt a 15 dolgot és boldog szülő leszel (fotó: Getty Images)

A mother.ly szerzője szerint sokszor elfelejtjük, hogy a szülőség és a boldogság nem egymást kizáró fogalmak. Mi akadályozza meg, hogy a nevelés közben is boldogok legyünk? Ha elengedjük a következő dolgokat, sikerülhet.

1. Ragaszkodás a berögződésekhez

Saját koragyermekkori tapasztalataink sokszor eleve ráállítanak minket egy nevelési pályára. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a dolgok csak azért legyenek úgy, mert velünk is úgy volt, minket is valahogyan neveltek, velünk is valahogyan bántak, akkor hiányozhat, hogy észre vedd, milyenek a dolgok, milyen a gyereked valójában. Kérdőjelezd meg a mintáidat és fejtsd meg, hogy neked, nektek hogy a legjobb.

2. Versengés a többi szülővel

Melyik szülő tesz többet? Ki a legkövetkezetesebb? Melyik anya aktívabb az osztályban? Csak az energiádat pazarolod, ha mindig másokhoz méred magad. Csak tedd, amit tudsz, amire képes vagy. Ne érezz semmit kötelezőnek.

3. Kényszerítés

Szülőként meg kell húznod bizonyos határokat. De ha egy gyermeked következetesen ellenáll egy bizonyos határnak vagy szabálynak, akkor ne csak kényszerítsd rá csak azért, hogy megfeleljen neked, vagy annak az elvárásnak, amit valamiért támasztasz felé. Kérdezd meg magadtól és gyermekedtől, hogy “miért”. Gondolj úgy magadra, mint a gyereked iránytűjére és ne mint egy diktátorra. Ha így teszel, valószínűleg jobban hallgat rád, kevesebb lesz a küzdelem és a csalódás mindkettőtök számára.

4. Kiabálás

Ha hajlamos vagy ordítani, ha ideges vagy, fontold meg ezt a kérdést: erősítette-e a kiabálás a gyerekeddel való kapcsolatot? Az ordibálás gyakran megijeszti és megfélemlíti a gyerekeket. Tönkreteszi a bizalmat és a gyermek biztonságérzetét.

Figyeld meg milyen helyzetekben kiabálsz és próbálj rajta változtatni.

5. Tökéletesség

Nincs tökéletes szülő. Nevess magadon, tanulj, változz, fejlődj.

6. Aggódás

A kényszeres aggodalom nem teszi biztonságosabbá a világot a gyereked számára. Ettől nem leszel boldogabb sem te, sem ő. Viszont megtanítja a gyereket félelemben élni.

7. Mindenkire érvényes szabályok

Minden gyermek egyedi. Ami az egyiknek megfelel, az a másiknak nem mindig megfelelő. Bizonyos szabályok persze mindenkire érvényesek (például mindenkinek tisztelettel kell beszélnie másokkal). De vedd fontolóra annak lehetőségét, hogy tisztességes szülőnek lenni nem azt jelenti, hogy pontosan ugyanúgy cselekszünk minden gyermeknél.

8. Harc az evés körül

Ha túl nagy ügyet csinálsz az evésből, akkor minden étkezés egy harc lesz. Ráadásul ez lehet a melegágya annak, hogy később az evéssel mindenféle küzdelmei lehetnek a gyerekednek.

Mutass irányt, ösztönözd, hogy egészséges ételeket egyen, hagyd, hogy legyenek kívánságai, preferenciái. Koncentrálj egészséges mintákra ahelyett, hogy erőltetnéd az evést.

9. Folytonos koordinálás

Ne irányítsd túl az életüket. Ha nem osztod be minden idejüket, azzal még jót is teszel velük. A legtöbb gyereknek jót tesz az unalom, felelősséget tudnak vállalni a saját idejükért.

10. Önfeláldozás

Szülőként szeretetet, időt és figyelmet adsz. De nem szabad lemondanod önmagadról, csak azért, mert szülő vagy. Amikor figyelmen kívül hagyod az alapvető szükségleteidet, rossz mintát mutatsz a gyerekeidnek is.

11. Bűntudat

A bűntudat akkor hasznos, ha felismered, hol érdemes változtatnod. De a megbénító bűntudat, amikor értéktelennek érzed magad, semmit sem ér. Hidd el, hogy elég vagy.

12. Egyoldalú döntések

Szülőként gyakran te mondod ki az utolsó szót. Boldogabbak lesztek akkor, ha a korának megfelelően bevonod a gyereked olyan döntésekbe, amelyek őt is érintik.

Ha megmutatod a gyerekeknek, hogy milyen egy döntéshozatali folyamat, ezzel képesség válnak arra, hogy a jövőben jó döntéseket hozzanak.

13. Negatív üzenetek

Olyan sokszor mondjuk azt a gyereknek, hogy túl hangos, túl halk, túl sok kérdést tesz fel, fárasztó, túl beszédes, több barátot kell szereznie, ne mozogjon állandóan, szólalj meg, ülj le, mosolyogj. Ugyanezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a pozitív oldalát mondjuk ki. Például a túl beszédes gyerek valószínűleg könnyen barátkozik. Inkább erre fókuszáljunk.

14. A saját múltad

A saját gyerekkori tapasztalataidból kiinduló félelmeid kivetítése a gyerekre azzal járhat, hogy pontosan ugyanazt a mintát hozzák létre. Engedd el ezeket a félelmeket.

15. Feladás

Soha ne add fel. Akár 4, akár 40 éves a gyereked, semmi másra nem vágynak csak az őszinte szeretetre. Soha nem lehetetlen változni, támogató szülővé válni.

Ne add fel! Mindened megvan ahhoz, hogy jó szülő legyél.

Vegyék mély levegőt. Itt az ideje, hogy elengedj mindent, ami megakaszt. Engedd be a boldogságot.