Kisgyerek

Éltető elemünk

Az egyévesek napi folyadékszükséglete 600, a két- és hároméveseké napi 700 milliliter, nagy hőségben és erőteljes mozgás mellett ez akár a duplájára is emelkedhet. A víz az egyik legfontosabb építőkövünk, minimális hiánya is csökkenti a teljesítményt.
2008. Január 27.

Rendben van tehát, ha a kisgyerek “annyit iszik, mint a kacsa.” Ha sötét színűt, erős szagút pisil, akkor kevés folyadékot fogyasztott. Ilyenkor adjunk gyakrabban inni, és megfigyelhetjük, hogy világosabbat, egészen átlátszót pisil majd. A mennyiségen kívül az sem mindegy, mit iszik. A legtökéletesebb szomjoltó a csapvíz, illetve a kisgyerekek számára is javasolt szénsavmentes ásványvíz. Adhatunk még édesítetlen gyümölcsteát (de nem gyümölcsízesítésű fekete teát), borsmenta-, hársfa- és bodzateát is. Váltogassuk az egyes fajtákat. Tiszta levegőjű, por- és vegyszermentes területről (például saját kiskertünkből) magunk is begyűjthetünk ilyen növényeket. A cukrozott italok (szörp, gyümölcsital, nektár) elrontják a kisgyerek ízlését és fogait, hozzászoktatják az édeshez, egyre több fogyasztására serkentik őt. Jó alternatíva a saját készítésű zöldség- és gyümölcslé: turmixoljunk össze lédús gyümölcsöket, pár csepp citrommal és kevés vízzel hígítsuk.

Inni tanulunk

Igény szerinti szoptatás mellett a kisbaba felnőhet cumisüveg nélkül is, ám egyéves kor körül áttérhetünk a pohár használatára. A hosszas cumizás fogszuvasodást, a fogsorok, illetve állkapcsok deformálódását okozhatja, helytelen a nyelvtartás, ennek következtében beszédhiba alakulhat ki. Ebben a korban ugrásszerűen fejlődik a kisgyerek kézhasználata: képes ujjaival megfogni a poharat, lassan dönteni, ugyanakkor szájával szürcsölni. Adjunk kezébe etetőszékében nagy fülű, kis térfogatú műanyag poharat. Ha teletöltjük vízzel, máris tud inni a tetejéről, míg a félig telt poharat először addig kell megdöntenie, míg szájához ér az ital. Ezt nem könnyű eltalálni: könnyen túlbillen, és a nyakába zúdul a folyadék. Minden étkezés után kínáljuk meg vízzel (ne édes italokkal!). Gyakorolhatunk a kádban is, itt nem baj, ha kifolyik az ital. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne a fürdővizét kortyolgassa.

Szomjoltó vagy nyalánkság?

A szomjúság már hiányállapotot jelez. Arra utal, hogy a szervezet folyadékszükségletét nem elégítettük ki. Különösen igaz ez kisgyerekeknél, akik a játék hevében meg is feledkeznek az ivásról. Tévesen jelez viszont a szervezete szomjúságot akkor, ha rendszeresen édes italokat fogyaszt. Ezek nem oltják a szomjat, mert a folyadékbevitelhez képest aránytalanul sok cukrot tartalmaznak. Lehetőleg ne adjunk tehát innivalóként gyümölcslevet, szörpöt, édes teát. A kisgyerek hamar hozzászokik az édes ízhez, és ezeket kéri egyre gyakrabban. Ivásra a csapvíz vagy az ásványi anyagokban szegény csendes ásványvíz, citromos víz, édesítetlen gyümölcstea, gyógynövénytea az ideális. A főétkezések között adhatunk százszázalékos gyümölcslevet, ám ez inkább uzsonna, tízórai lehet. Reggelihez, vacsorához ivójoghurtot kínáljunk, magas víztartalma ellenére azért ez is inkább étkezésnek számít. Az egyéves korban általában szükséges napi 600 milliliter folyadékbevitelt magas víztartalmú gyümölcsökkel, zöldségekkel is biztosíthatjuk. Az uborka, dinnye 90-95 százaléka, a körte 80 százaléka víz. Ideális folyadékforrás a zöldséglé vagy a hideg paradicsomleves is.

Forrás: Kismama magazin