Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elrontottam vagy ez csak életkori sajátosság?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 21.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor az ünnep rémálommá válik, mert a gyereked egy kis szörnyeteg lesz, jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy te rontottad-e el a gyereknevelést.

Elrontottam vagy ez csak életkori sajátosság? (fotó: iStock)
Az ünnepek varázslatos idők lehetnek, de nem mindig a legjobbat hozzák ki a gyerekekből. Olykor úgy viselkednek, mintha kis szörnyetegek lennének.
A Parenting és a Today Moms felmérése szerint a szülők körülbelül 60% -a gondolja azt ilyen helyzetben, hogy valamit ők rontottak el és csak 40 százalékuk gondolja úgy, hogy a nehéz viselkedés életkori sajátosság. De hol az igazság?
A kisgyerekek ugyan megtanulják azt mondani, hogy köszönöm, de a hála és az empátia valódi jelentése csak sokkal később nyer valódi értelmet - mondja Steven Meyers, klinikai pszichológus. Az, hogy egy helyzetet másik perspektívából is megértsenek nem olyan képesség, amellyel egy kisgyerek rendelkezik. Az ajándékért ilyen értelemben nem tudnak hálásak lenni.

"A perspektívaváltás, az, hogy más szemszögéből is megértsünk egy helyzetet tanult képesség, aminek az elsajátítása az általános iskolás évekre tehető" - mondta Meyers. Amikor még kicsik egyszerűen nincsenek azon a kognitív fejlődési ponton, hogy megértsék egy másik ember érzéseit, szempontjait.
Nincs sok kutatás amely azt vizsgálná, hogy a hála érzése mely életkorra tehető, de egy 2013-as kutatás megállapította, hogy legkorábban 5 éves korban jelenik meg ez a képességünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a minta ne számítana, nagyon is számít, de ne higgyük azt, hogy mélyebb jelentéstartalma van egy köszönömnek a gyerek számára.
A "rossz viselkedés" mögött gyakran az áll, hogy ünnepek, szünidők alatt a gyerek kiesik a napi rutinból, felborul a napirendje.
"Minden viselkedés, beleértve a rossz viselkedést is, kommunikáció. Amikor a gyerekek nem megfelelő módon cselekszenek, annak az az oka, hogy nem rendelkeznek a helyzethez szükséges megoldási képességekkel, illetve, ha a körülöttük lévő környezet kihívást jelent számukra"- mondta Katherine Reynolds Lewis, a The Good News szerzője.
Az ünnepi időszakban ez fokozottan igaz: sok család elutazik, nincs iskola, többet esznek, kevesebbet alszanak, túl sok inger éri őket, egy szóval felborul a napi rutinjuk.
Visszatérve a hála fogalmához, természetesen a családi minta mindennek az alapja. Először megtanulja, hogy köszönömöt illik mondani, bár még nem teljesen érti, hogy miért és mit jelent ez valójában. De 5-8 éves kor között már kapisgáljak, hogy az ajándékozás egy nagylelkű cselekedet. Csak 8-10 éves kor körül alakul ki a hála valódi jelentése a gyerekeknél.
"Amit a szülők tehetnek, hogy amikor ajándékot kapnak a gyereküktől, például egy rajzot, akkor megfelelően reagálnak rá. Ezzel rávilágíthatnak arra, hogy mi volt a gyermek motivációja az ajándék készítésekor" - mondja Meyers. "Próbáljunk meg olyan dolgokat mondani, minthogy "Nagyon köszönöm, hogy elkészítetted nekem ezt a rajzot. Látom, mennyi időt szántál rá. Látom, milyen boldog vagy, hogy az ajándékod boldoggá tett engem."

Lewisék minden este megköszönnek egymásnak valamit, amit a másik aznap tett értük. Ezt már egészen kicsiknél is bevezethetjük Lewis szerint.
A szülők feladata, hogy a helyes értékrendet megtanítsák a gyerekeiknek, de gyakran abba a hibába esnek, hogy többet várnak el, mint ami elvárható egy kisgyerektől. Ilyenkor saját nevelési kudarcukat látják például a hála hiányában. Pedig a "rossz viselkedés" a tanulási folyamat része. Ne feledjük, hogy azok a képességek, amelyek nekünk, felnőtteknek természetesek, nem feltétlenül azok egy kisgyerek számára. Türelemre és mintára van szükség.
(a huffpost.com nyomán)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék