Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Előzd meg a nyári gyerekbaleseteket!

Szerző: Babaszoba.hu

2012. július 2. | Frissítve: 2016. június 23.

Forrás: babaszoba.hu

Nyáron még a leglustább gyerek is nagy kedvvel veti bele magát a játékba, a sportba. Ne vedd el a kedvét az erőpróbától, de közben gondoskodj a biztonságáról.

Sport pedig nincsen sérülés nélkül, de szerencsére kellő odafigyeléssel és megfelelő felügyelettel elkerülhetőek. Ebben nyújt segítséget tanácsaival Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza.
"A gyerekbalesetek kivédésében a szülőnek van a legnagyobb szerepe. Ez fokozottan érvényes a kisebb gyermekek esetében. Tapasztalatok szerint a súlyos balesetek száma odafigyeléssel és fokozott szülői felügyelettel nagymértékben csökkenthető" - mondta Dr. Krivácsy Péter.

Tanácsok a tipikus nyári gyermekbalesetek elkerülésére:

1. Tanítsd meg a gyereknek a helyes közlekedés szabályait, illetve a megfelelő védőfelszerelések használatát. Mindezt legkönnyebben és leghatékonyabban játék közben tudja megtenni, hiszen ilyenkor a kicsik fogékonyabbak, ráadásul a közös időtöltés mindenki számára igazi élményt jelent. Továbbá nagyon fontos, hogy a szülő mindig pozitív példát mutasson: például vegye fel a sisakot, kösse be a biztonsági övet.
2. Mindig maradj a gyerekek mellett fürdés közben! A medencék és az élővizek komoly veszélyforrást jelentenek a gyerekekre. Mindig tartsd észben, hogy akármennyire is sekély az otthoni medence, a gyerek megfulladhat. Ráadásul a víz alá merült kicsi nem tudja megfelelő módon jelezni, ha segítségre szorul. A csecsemők számára az otthoni kis kád is veszélyes, ha nincs mellette valaki. A bölcsődés-óvodás korosztály számára pedig nyáron a kerti medence jelent kockázatot, emiatt javasolt - sőt több országban kötelező is - körbekeríteni a medencét.

Soha ne hagyd magára pancsolás közben

3. A kertben is biztonságban! Amennyiben kerti sütést, grillezést szervezel, tartsd távol gyerekeket a tűztől. Elég ugyanis egyetlen rossz mozdulat, és súlyos égési sérüléseket szenvedhetnek.
4. Védekezz a napsugarak és a meleg ellen! A kisebbek érzékenyebb bőrük miatt gyorsabban leégnek a tűző napon, és könnyebben kapnak napszúrást. A déli órákban ezért egyáltalán ne tartózkodjanak a napon! Amikor viszont nap éri őket, elengedhetetlen a magas faktorszámú naptej használata. És igyanak eleget!
Dr. Krivácsy Péter hangsúlyozza, hogy a legfontosabb szabály, hogy a kisgyermekeket soha nem szabad magukra hagyni, mert bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy baleset. Amennyiben megtörtént a baj, fontos, hogy a segítséget nyújtó felnőtt higgadtan viselkedjen. Ellenőrizze, milyen jellegű a sérülés, eszméleténél van-e a gyermek.
Ha komoly vérzése vagy fájdalma van, azonnal hívjon mentőt és próbálja meg minél pontosabban leírni a sérülést. Ha súlyos a baleset, ne a szülő vigye be a kórházba a gyermeket, mert a nem megfelelően rögzített és ellátott sérülések később komoly egészségügyi problémák forrásai lehetnek. Ha a szabályokat betartod, nagy esélyed lehet arra, hogy a nyár ne a balesetek, hanem a jó élmények miatt maradjon emlékezetes.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék