Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Előzd meg a bőrrákot paradicsommal!

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 20. | Frissítve: 2017. július 23.

Forrás: Medipress

A rendszeres, napi szintű paradicsomfogyasztás felére csökkenti a bőrrákos daganatok növekedési ütemét - derül ki egérkísérletekből.

Előzd meg a bőrrákot paradicsommal!

Az Ohio State University munkatársai 35 héten át 10 százalékos paradicsomport adtak az egereknek, majd ultraibolya sugárzást kaptak - így próbáltak náluk bőrrákot kialakítani. A paradicsomport kapott egerek körében a rákos daganat gyakorisága 50 százalékkal alacsonyabb volt, mint a paradicsomot nem kapó egerek esetében.
A szakemberek szerint a jelenség oka abban rejlik, hogy a paradicsom színét a karotinoidok adják, amelyek védenek az UV-sugárzás által okozott károsodással szemben. Mint kiderül, nincs azonban különbség aközött, ahogyan a hím és nőstény egerek reagálnak a paradicsomban gazdag étrendre. Ez a megfigyelés azért lehet fontos, mert eddig a szakemberek úgy vélték, a férfiak (pontosabban a hím egerek állatkísérletben) erősebben reagálnak az UV-sugárzásra, gyorsabban alakul ki náluk daganat, ami agresszívabb típusba is sorolható.
"Mindez azt mutatja, hogy nem kell a nemek közötti különbségeket figyelembe vennünk, ha prevenciós stratégiákról van szó" - fogalmaz a kutatást vezető Jessica Cooperstone, a Department of Food Science and Technology munkatársa.
A szakember szerint az ételek ugyan nem gyógyszerek, ettől függetlenül azonban a tudatos táplálkozás fontos szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, illetve a tünetek mérséklésében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék