Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Életveszélyes lehet a borostyán nyaklánc

Szerző: Babaszoba.hu

2014. január 14. | Frissítve: 2021. október 24.

Forrás: babaszoba.hu

A fogzás fájdalmát nem csökkenti, viszont fulladást okozhat az egyre népszerűbb borostyán nyaklánc.

Nagyon sok kisbabán látni borostyán nyakláncot. A szülők azért veszik meg a - jellemzően egy év alatti - kicsiknek, hogy csökkentse a szorongást és a fogzás miatti fájdalmat. A hiedelem szerint ugyanis a bőrhöz érve, a testhőmérséklet hatására illóolajok szabadulnak fel a borostyánból, amelyek így a véráramba jutva nyugtatják a babát.
Mint azonban dr. Csupor Dezső gyógyszerész, egyetemi adjunktus és dr. Novák Hunor gyermekgyógyász egy közösen jegyzett írásban rámutattak, ennek nem sok valóságalapja van.
A természetes borostyán (azaz nem a gyárban előállított műborostyán, amelyből feltehetően ezen láncok egy része készül) összetevői között megtalálható a borostyánkősav. Illóolaj azonban egyáltalán nincs benne. Ám ha lenne is benne: nem ismerünk olyan illóolajat, amely a bőrön keresztül felszívódna, képes lenne csökkenteni egy másik testrész fájdalmát - fogalmaznak a szakemberek.
A másik "tudományos" magyarázat a nyaklánc mellett azon alapul, hogy a borostyánnak elekromágneses aktivitása van és jelentős mennyiségű organikus, tisztán természetes energiát termel. A borostyán dörzsölés hatására valóban elektromos lesz - ezt a tulajdonságát már az ókori görögök is felismerték - csakúgy egyébként, mint több műanyag is.

Veszélyes a borostyánlánc!

A két szakértő szerint tehát az az állítás, amely szerint a borostyán organikus energiát termel, természettudományos nonszensz. A két szerző összegezve kiemeli: valójában egyetlen olyan vizsgálat sem ismert, amely a borostyánkő fogzást elősegítő, fájdalmat csökkentő hatását igazolná. Ezzel szemben a borostyánnyaklánc nagyon veszélyes lehet a babákra!
Mint dr. Csupor Dezső és dr. Novák Hunor írják: "Egy csecsemő/kisgyermek nyakába nyakláncot rakni életveszélyes: nem pusztán a nyak elszorítása okozhat életveszélyes állapotot, de a leszakadó borostyánszem lenyelése fulladásos halált okozhat! Tüdőbe került, légutakat elzáró tárgyakkal pedig sajnos gyakran találkozunk a mindennapok során, a baj egy pillanat alatt megtörténik.
Hiába állítják a forgalmazók azt, hogy a termék biztonságos, szemenként csomózott, nem okozhat problémát - ez nem igaz! Külföldön már több esetben volt a szétszakadó nyakláncok és szétguruló borostyánszemek miatt botrány (és a nyakláncok kivonása, visszahívása a forgalomból). A (mű)borostyán nyaklánc ráadásul allergizálhat is!"

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék