Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Életbölcsességek, amiket tőled tanultam, mama

Szerző: Sz. K.

2018. február 23. | Frissítve: 2019. szeptember 26.

Forrás: babaszoba.hu

Időnként mindenki úgy érezheti, hogy átcsapnak a feje felett a hullámok: a mindennapok monotonak és unalmasak, ugyanakkor rengeteg a stressz az életünkben. Emiatt pedig hajlamosak vagyunk elfelejteni, valójában mi a fontos az életben.

Rengeteget tanulhatunk a nagyszülőktől
Jess Hunt, a kidspot.com.au szerzője azt írja, végig kellett néznie, hogy idős nagyszüleinek egészsége rövid idő alatt teljesen leromlik, és ezért egy speciális otthonba kényszerültek. "Régen a nagymamám és a nagypapám is olyanok voltak, mint bármelyikünk. Összeházasodtak, családot alapítottak, saját vállalkozásba fogtak, aztán unokáik és dédunokáik születtek. Még idősebb korukban is fontosnak tartották a tanulást, aktív szerepet vállaltak a közösség és a családjuk életében is. Egyikőjük sem gondolta volna, hogy egyszer mindezt fel kell adniuk" - írja Jess Hunt. "Életének kilencven éve alatt a nagymamám sok fontos leckét tanult meg az életről, és ezeken még azoknak is érdemes elgondolkodni, akik most erejük teljében vannak."

A tárgyak gyűjtögetése időpocsékolás

"Az új otthonába nem viheti magával az évtizedek során összegyűjtött tárgyakat, bútorokat, könyveket, ezekről hamarosan más fog dönteni helyette. Lehet, hogy a gyermekei is szívesen nézegetik a fényképeket, dísztárgyakat, de ezek egyáltalán nem jelentenek nekik olyan sokat, mint az eredeti tulajdonosoknak. A nagymamám most sokkal többet gondolkozik arról, mit is tartott ezekben annyira különlegesnek, valóban megérte-e összegyűjteni ezeket a tárgyakat, hiszen nem viheti őket tovább magával" - írja Jess Hunt.

A szeretteinkkel töltött idő pótolhatatlan

"Lehet, hogy a nagypapám már nem ismeri meg mindig a nagymamámat, de még mindig egymás társaságában érzik magukat a legjobban. A legnagyobb öröm a számára, ha a dédunokákkal meglátogatjuk őket, a gyerekek nevetése segít felidézni azt a csodálatos időszakot, amikor az ő gyermekei is kicsik voltak."

Élvezzük ki az önállóságunkat

"Az, hogy tulajdonképpen bármit el tudunk végezni egyedül, hatalmas ajándék. Sokan teljesen természetesnek vesszük, hogy segítség nélkül sétálunk, öltözködünk, autót vezetünk, de idővel sajnos könnyen elveszíthetjük ezeket a képességeinket. A nagymamám évről évre egyre kevesebb dologra képes egyedül, először csak az autóvezetésről kellett lemondania, aztán az öltözködésről, sétáról, állásról, sőt már a csészét sem tudja fogni. Az önállóság elvesztését pedig rettenetesen nehezen viseli."

Legyünk kedvesek

"A nagymamámat mindenki kedveli, mert kedves és gyengéd természetű, őszintén érdekli, hogy más hogyan érzi magát és milyen mondanivalója van. Mindig a szeretetet és a békét választotta a harag és a gyűlölködés helyett. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően rengeteg barátot szerzett az évek alatt."

A pénz soha nem ér annyit, mint az idő

"Kereshetünk, gyűjtögethetünk bármennyi pénzt, az életünk végén fel kell ezt adnunk, és ami korábban meghatározta az éveinket, tulajdonképpen haszontalanná válik. A 90 éves nagymamám számára a boldog idők emlékei sokkal többet érnek, mint a pénz, vagy mindazok a tárgyak, amelyeket korábban birtokolt" - írja Jess Hunt.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék