Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elavult bilizési tippek, amiket jobb figyelmen kívül hagynod

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 28. | Frissítve: 2021. november 29.

Forrás: babaszoba.hu

Ha még mindig nem sikerült átszoktatni a kicsit a bilire, a kétségbe esett anyukák hajlamosak tanácsot kérni szinte mindenkitől. Van azonban néhány jó szándékú, azonban elavult javaslat, amit jobb nem megfogadni.

Elavult bilizési tippek, amiket jobb figyelmen kívül hagynod (Fotó: Getty Images)
Alyper Pace, a Hogyan szoktasd bilire a dinoszauruszt (How to Potty Train the Dinosaur) angol nyelvű gyerekkönyv szerzője szerint nincs olyan, mindenki számára bevált recept, amely segíti a bilire való átszoktatást. Ami az egyik gyereknél működik, az a másiknál már nem biztos, hogy ugyanolyan hatékony lesz. Ami biztos, a következő tippeket jobb nem megfogadni.

Csak nappal gyakoroljatok

A bilire szoktatás nap közben és éjszaka is fontos, és éjszaka nem csak akkor lehet elkezdeni, ha nappal már jól megy a bilizés. A régi szakkönyvek javasolják ezt a módszert, de az utóbbi időben már többen úgy találták, hogy kevésbé zavarja össze a gyereket, ha egész nap elhagyhatja a pelust.

A fiúkat nehezebb bilire szoktatni

Általános tévhit, hogy sokkal nehezebb a fiúkat bilire szoktatni, mint a lányokat, pedig erről szó sincs, erre nincs semmilyen meggyőző bizonyíték. Ne hagyd, hogy már előre elvegyék a kedved a kisfiad bilire szoktatásáról, hiszen lehet, hogy sokkal könnyebb ügy lesz, mint gondolod.

A fiúknak állva pisilést kell tanítani már az elejétől

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a kisfiadnak már az első perctől állva kell pisilnie, elmondjuk, hogy ez nem így van. A szakemberek arra buzdítanak, hogy a kisfiúk is tanulják meg először ülve használni a bilit, majd a WC-t, és ha ezek magabiztosan mennek, csak utána jön az állva pisilés.

Csak az anyukák szoktathatnak bilire

Valójában mindkét szülőnek fontos szerepe van a bilire szoktatásban, sőt, ahol idősebb testvérek is vannak, ők is becsatlakozhatnak. Tehát ezt a sztereotípiát tényleg érdemes elhagyni, és a család többi tagját is bátorítani.

Ha nem szokik át bilire 2 éves koráig, nagy a baj

Minden gyerek akkor szokik bilire, amikor készen áll, és ezt nem lehet meggyorsítani. Semmi baj nincs azzal, ha a kisgyerek csak 2-3 éves korára jut oda, hogy bilire fog szokni. Szülőként az a fontos, hogy figyeljük a gyermek igényeit, és eszerint szoktassuk át.

Tilos a jutalmazás

Persze, egy ideális világban biztos nem vesztegetik a szülők a gyerekeket, de néha egy kis ajándék belefér. A szakértő szerint jó módszer lehet, ha kitűztök egy célszámot, és minden nap, amikor a gyermek bilizik, matricát kap a naptárba. Ha összegyűlt a kívánt mennyiség, kap egy kis jutalmat.
(Cikk forrása: romper.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék