Kisgyerek

Éjszakai félelmek az 5-8 éves gyerekeknél – mit tehetünk ellenük?

Furcsának tűnhet, ha egy gyermek, aki kisgyermekkorában vagy óvodásként nem félt a lefekvéstől, most hogy idősebb, fél. De ennek fejlődési szempontból van értelme.
2022. Február 06.
Éjszakai félelmek az 5-8 éves gyerekeknél - mit tehetünk ellenük? (Fotó: Getty Images)

Az iskoláskorú gyerekek megértik a különbséget a valóság és a fantázia között, de élénk képzeletük van, ami néha el is szalad velük. Az iskolás gyerekek teljesen megértik, hogy vannak olyan dolgok a világon, amik árthatnak nekik, és a szüleik nem mindig tudják megvédeni őket. Ez az a kor is, amikor felszínre törhetnek a félelmek azzal kapcsolatban, hogy az anyukájukkal vagy az apukájukkal valami szörnyűség történik.

Akár egy felnőttnek, egy 5-8 éves kor közötti gyermeknek is gondot okozhat, hogy kikapcsolja a napja gondolati áttekintését, és a holnapi előretekintést. Előfordulhat, hogy a gyermek például egy ijesztő zajra panaszkodik, de ami igazából megijeszti, az például egy lövöldözés, amiről a hírekben hallott, vagy amiről az osztálytársai beszélgettek.

A szülő feladata az elkövetkező években az lesz, hogy segítsen a gyermekének megérteni a különbséget a valós veszély és egy olyan dolog között, ami bár zavaró, de nem jelent közvetlen veszélyt, vagy személyes fenyegetést.

Mit lehet tenni azért, hogy segítsünk megbirkózni a gyermeknek a félelmeivel, és könnyebben elaludni?

A lefekvés előtti órákban érdemes vidám, erőszakmentes történetekkel megalapozni a gyermek hangulatát. Célszerű egy békés lefekvés előtti rutinhoz is ragaszkodni: zuhanyzáshoz vagy fürdéshez, utána egy kedves mese, vagy néhány vers, esetleg egy dal, és néhány percre üljünk oda a gyermekhez az ágya mellé. A rutin megnyugtató rendszeressége segít kivédeni a negatív gondolatokat, és megkönnyíteni az átmenetet az ébrenlétből az alvásba. Egy-két éjszakai lámpával is nagyobb biztonságban érezheti magát a gyermek.

De segíthet, ha résnyire nyitva marad a szobaajtó, illetve, ha a gyermek egy kedvelt játékával vagy takarójával alszik. Ha csak a szülő jelenléte nyugtatja meg a gyermeket, érdemes lehet ennek egy virtuális formáját megpróbálni, egy walkie-talkie vagy egy kétirányú monitor segítségével. Ha pedig nem bánjuk, hogy gyermekünk velünk aludjon egy ideig, amíg az éjszakai félelmei alábbhagynak, nem kell aggódni attól, ha ezt tenné. Amíg mindenki boldog és kipihent, ezzel nincsen probléma.

Egyes általános iskolás gyermekek jól reagálhatnak a vizualizációra és más relaxációs technikákra, ezért ez egy jó alkalom lehet arra, hogy életre szóló készségeket tanítsunk nekik. Ehhez kérjük meg a gyermekünket, hogy csukja be a szemét, és vegyen mély levegőt az orrán át, majd a száján fújja ki. Kérjük meg, hogy képzeletben utazzon el a legszebb és legbékésebb helyre, amit valaha látott.

Ha ez például egy napsütötte tengerpart, képzelje el, ahogy érzi a homokot a talpa alatt, és a napsütést az arcán. Mondjuk el neki, hogy gondolatban bármikor elmehet erre a helyre, amikor csak akar, legyen az éjszaka, vagy ha izgul, ha ideges valami miatt.

Mielőtt lekapcsolnánk a villanyt, vagy esetleg amikor megöleljük lefekvés előtt, próbáljuk meg rávenni a gyermeket, hogy beszéljen arról, mi jár a fejében. Próbáljunk meg egy olyan kérdést például, hogy “Mi volt a napod legjobb, legrosszabb és legfurcsább része?”.

Amikor egy válaszból kitűnik az aggodalma, ne csak azt mondjuk neki, hogy ne aggódjon, hanem hallgassuk meg, amit mond, segítsünk leírni az aggodalmát. Valakinél segíthet könnyíteni a terheken, ha az ilyen gondolatai papírra kerülnek.

Honnan lehet tudni, ha többről lehet szó, mint sima félelemről?

Ha minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy megnyugtassuk a gyermeket, de még mindig erős a félelme, ezek átléphetik a határt a normális fejlődési problémától a fóbiáig vagy a szorongásig, és segítségre lehet szükség. A fóbia árulkodó jelei közé tartozik a sírás és ha rendszeresen előjön ugyanaz, ha aránytalanul sokszor ismétli ugyanazokat a félelmeket. Az extrém vagy tartós éjszakai félelmek egy otthon, az iskolában vagy a nagyvilágban zajló zavaró vagy traumatikus esemény következményei is lehetnek. Ilyen lehet például többek között a válás, a családban bekövetkezett haláleset, a szülő munkahelyének az elvesztése, a tanára személyében bekövetkezett változás, erőszakos cselekményekkel vagy természeti katasztrófákkal kapcsolatos stressz, stb.

Ha a gyermek bármit megtenne azért, hogy elkerülje a félelmét, ha nem marad az ágyban, nem tud elaludni, mert őszintén fél, az valamilyen mögöttes érzelmekre, megoldandó problémára hívhatja fel a figyelmet. Ebben az esetben érdemes lehet szakember segítségét is kérni.

Forrás: babycenter.com