Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Éjszaka is szárazon

Szerző: Sződy Judit

2008. szeptember 24. | Frissítve: 2017. június 9.

Forrás: Kismama magazin

Sok szülő számára nehezen jön el az a pillanat, amikor biztosan kimondhatja: a gyerekem teljesen szobatiszta és ágytiszta. Meddig legyünk türelmesek?

Ahhoz, hogy a bepisilés-bekakilás teljesen megszűnjön, több feltételnek is teljesülnie kell. Az idegrendszeri és érzelmi érettség alapfeltétel, vagyis hogy a gyerkőc képes legyen a vizelet, széklet visszatartására, és akarja is azt. Ez a nappali időszakban másfél-három éves kor között alakul ki. Az éjszakai bepisilés akár évekig is megmaradhat.

Mi folyik itt?

Az éjszakai szobatisztaság azért alakul ki később, mert alvás közben nem olyan érzékeny az idegrendszer a hólyag jelzéseire, mint éber állapotban. Az agy dolga éjszaka az, hogy pihenjen a szervezetünk. Ebben igen nagy segítséget jelent, hogy különböző napszakokban bizonyos hormonokból különböző mennyiség áramlik testünkben. "Éjszakai üzemmódban" több termelődik abból a hormonból, amely a vízvisszaszívásért felelős, vagyis azt intézi, hogy fölöslegesen ne veszítsünk vizet.
Éjjel tehát kevesebb vizelet keletkezik, nem feszül a hólyag, nem érezzük, hogy pisilni kell. Ha ez így van, miért pisilnek be éjjel a kisbabák? Mert a hormonális rendszernek is meg kell érnie. Ahogy minden más, ez az érési folyamat is nagyon eltérő időpontban játszódhat le a gyerekeknél. Nagyritkán már a második életév során képes pisilés nélkül átaludni az éjszakát, de ez inkább hároméves kor után, hatéves kor előtt szokott bekövetkezni. Addig hagyjuk nyugodtan, hadd aludjon pelusban. Nem az a klasszabb gyerek, aki hamarabb ágytiszta lesz.

Visszaesés

Nem ritka, hogy a kicsi hónapokig megbízhatóan ágytiszta, azután újra nedves ágyneműben ébred. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy szervezete érett a szobatisztaságra, a visszaesést vagy lelki probléma, vagy valamilyen betegség okozza. Ha nem találunk olyan okot a család életében, amely megzavarhatta a gyerek lelki egyensúlyát (testvér születése, költözés, ovikezdés, családi feszültségek), akkor érdemes szakorvos segítségét kérni.
Lehet, hogy egy már rég elfeledett, vagy fel sem fedezett húgyúti fertőzés miatt vesehomok keletkezik, és ez izgatja a kiválasztó rendszer szerveit, így gyakoribb pisilésre készteti a gyereket. Ugyanígy sűrű pisilési ingert okoz a "felfázás", vagyis a hólyaghurut. Ez főleg a kislányok betegsége, mert náluk rövidebb úton jutnak föl a kórokozók a kiválasztó szervekbe. Ha időben látja orvos a kicsit, sok feszültségtől kíméljük meg őt is, magunkat is.

Éjszaka is szárazon

Gondoljuk át!

Ha éjjel is iszik a kicsi, nem várhatjuk, hogy ágytiszta legyen! Sok gyerek cumisüvegfüggő. Cseréljük az üveget pohárra, így kevesebbet fog inni.
Ha megszidjuk azért, mert bepisilt, még feszültebb lesz, ez még több bepisiléshez vezet.
Ha minden átmenet nélkül döntünk úgy, hogy nem adunk rá pelust, nem vesszük figyelembe, hogy hol tart gyerekünk testi-lelki fejlődése.
Ha menetrendszerűen, mindig ugyanabban az órában pisil be, felébreszthetjük pár perccel hamarabb, hogy pisiljen a bilibe, de akkor tényleg ébresszük fel. Ha álmában pisiltetjük meg, azt tanulja meg, hogy alvás közben is szabad pisilnie.
Kapcsolódó cikkeink:
- Búcsú a pelustól
- Éjszakai bepisilés

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék