Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre több gyerekbarát filmben találkozunk cigarettával

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 13.

Forrás: Medipress

Hiába születik egyre több intézkedés annak érdekében, hogy a gyerekbarát filmekből eltűnjön a cigarettafüst, még mindig rengetegszer találkozunk dohánytermékekkel ezekben a produkciókban.

Egyre több fiataloknak szóló filmben látható cigaretta


Egy friss kutatás szerint fokozatosan nő a dohányzást bemutató jelenetek száma azokban a filmekben, amely gyerekeknek és fiataloknak szólnak. 2010 és 2016 között a dohányzást megjelenítő filmek 46 százaléka fiataloknak is szólt. Ez azt jelenti, hogy 459 filmből 210-ről ez elmondható volt.
Míg 2010-ben csupán 564 PG13 (ez az USÁ-ban azt jelenti, hogy 13 éven aluliaknak szülői felügyelet mellett ajánlott) besorolású filmben láthattunk cigarettát, 2016-ban már 809 ilyen produkcióról beszélhetünk. A kutatás vezetői szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a filmeket megnéző gyerekek és fiatalok vonzó kontextusban látják a dohányzást, így maguk is szívesen rágyújtanak.
"Az ideális az volna, ha a hollywoodi filmek besorolása változna, és minden olyan film R betűt kapna, amiben cigaretta látható. Gyerekek millióink életét menthetnénk meg azzal, hogy csak felnőttek láthatják ezeket a filmeket" - mondja a kutatást vezető Stanton Glantz.
A kutatás a Morbidity and Mortality Weekly Report című szaklapban került publikálásra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék