Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyes baktériumok enyhítik az ételallergiás tüneteket

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 24.

Forrás: Medipress

A baktériumok számos ételallergiával küzdő ember számára megoldást jelenthetnek. Hogyan segítenek?

Gyerekeknél is gyakori az ételallergia


Egy bizonyos probiotikus törzsből származó fehérje a kutatások szerint segít csökkenteni az allergiás tüneteket, legyen szó gyomorégésről, hasmenésről vagy puffadásról.

Azok számára, akik ételallergiával küzdenek, akár egyetlen harapás egy ártatlan finomságból is kényelmetlen, olykor fájdalmas tüneteket széles tárházát okozza. Vannak, akiknél kiütések jelentkeznek, mások hánynak, hasmenésük van, de gyakori a gyomorégés és a puffadás is. Egyesek olyan rémes tüneteket tapasztalnak, hogy mentőt kell hívni.
A szakemberek felfedezték, hogy egy bizonyos baktériumtörzs az ilyesfajta tünetek ellen remek megoldást jelenthet. Az egérkísérletek bizonyították, hogy a probiotikus fehérje segít az allergiás tünetek megelőzésében, így az ételallergia kezelésében fontos szerepet kaphat.

A kutatás során két baktériumtörzs hatása került tesztelésre: a Bifidobacterium longum KACC 91563 és a Enterococcus faecalis KACC 91532, egérkísérletek során. Az E. faecalis KACC 91532 hatására az egerek ételallergiás tünetei nem mérséklődtek, de a B. longum KACC 91563 nevetésekor jelentősen csökkentek a kellemetlen tünetek.

Csak az Egyesült Államokban 1997 és 2007 között 18 százalékkal növekedett az ételallergiás gyerekek száma. Ugyanebben az időszakban megháromszorozódott azoknak az eseteknek a száma, amikor a pácienst ételallergia miatt kellett azonnal kórházba szállítani.

A kutatás a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban került publikálásra.

Kapcsolódó anyagok:
 • Receptek szója-, tojás-, tej- és lisztallergiásoknak
 • Süsd meg a tejet!
 • Mit kell tudni az allergiáról?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék