Kisgyerek

Egyél, hogy okos légy!

Magzati korban idegsejtek milliárdjainak képződése indult meg és folytatódik egészen a második életév végéig. Ebben az időszakban alakulnak ki a későbbi tanulási képesség alapjai.
2008. Február 05.

Az örökletes tényezők elsődlegesek, de emellett a táplálékkal bevitt “építőkövek” is nagy szerepet játszanak képességeink kibontakoztatásában. Amíg kisgyerekünk szopik, az anyatej közvetítésével fogyasztja el az itt felsorolt építőelemeket, melyeket angolul brainfoodnak neveznek. Később fokozatosan vezessük be étrendjébe a megfelelő tápanyagforrásokat.

Többszörösen telítetlen zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak segítik az idegpályák optimális fejlődését. Forrásuk a repceolaj, a zsíros tengeri halak (tonhal, makréla), a spenót, mángold, kelkáposzta, az olajos magvak.

Jód

Jód szükséges az agy érését szabályozó pajzsmirigyhormon termelődéséhez. Hazánkban szinte mindenhol kevés jódot tartalmaz az ivóvíz, ezért használjunk jódozott sót.

Vas

A vörösvértestek képződéséhez elengedhetetlen a vas, ezek szállítják szervezetünk minden sejtjéhez, így az agyba is az oxigént. Állati eredetű forrásból, a sovány, vasban gazdag húsokból, például a bárány- és nyúlhúsból hasznosítja szervezetünk legjobban, de jó vasforrás bármelyik olajos mag.

Energia

A teljes kiőrlésű gabonatermékek jelentik a leggazdaságosabb energiaforrást, lassan és tartósan emelik a vércukorszintet, így folyamatosan energiával látják el az agysejteket.

Vitaminok, ásványi anyagok

Az anyagcsere-folyamatok nélkülözhetetlen hozzávalói. Friss, nyers gyümölcsökben, zöldségekben találjuk a legtöbb vízoldékony vitamint, értékes növényi olajokban, például mogyoróolajban, kukoricacsíra-olajban a zsíroldékonyakat.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Nem mindegy, mit eszel!
  • Mi van az anyatejben?
  • Miért olyan fontos az omega-3 zsírsav?
  • Hogy okos babád legyen
  • Előzzük meg a jódhiányt!
  • Otthoni menzareform
  • Forrás: Kismama magazin